Fındık Kozalak Akarıyla Mücadele Yarın Başlıyor

0
1932

Fındık Kozalak AkarıFındık kozalak akarıyla ilaçlı mücadelenin yarın başlayacağı bildirildi.

Trabzon Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, fındık üreticilerinin kozalak akarı (mantar) mücadelesini ihmal etmemelerini, teknik talimatlara uygun şekilde ilaçlamalarını zamanında yapmalarını istedi.
Her yıl fındık bahçelerinde önemli ölçüde zarar yapan fındık kozalak akarına karşı ilaçlı mücadeleye Trabzon sahil kesiminde 12 Mayıs’ta, orta kesimde 17 Mayıs’ta, yüksek kesimde ise 25 Mayıs’ta başlanacağını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
“Gözle görülemeyecek kadar küçük olan akarlar, fındık bitkisinde mantar veya gül olarak tanınan kozalaklar oluşturmaktadır. Bu akarlar kışı kozalakların içerisinde geçirmekte, ilkbaharda sürgün ve meyve gözlerine girerek gözlerin şişmesine, kozalak şeklini almasına ve dumura uğramasına neden olmaktadır. Bunlar, gelecek yılın sürgün ve meyve oluşumunu engelleyerek verimi düşürmektedir. Her bir kozalak, kaybedilmiş bir meyve veya sürgün olacaktır. “
Erdoğan, zararlıyla mücadeleye başlamadan önce, ön sayım yapılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Her yıl Mart-Nisan aylarında yapılan bu sayımda, bahçe büyüklüğüne göre 10-30 dal seçilerek kozalaklar sayılır. Dal başına ortalama 5 adet kozalak görülüyorsa ve o bahçedeki hakim fındık çeşidinin yüzde 50’sinde uç sürgünler 4-4. 5 Yapraklı ise mücadele başlatılmalıdır. Bir dekar fındık bahçesi, 5 atomizör deposu karışım ile ilaçlanması gerekmektedir. İlaçlamanın yağmursuz ve rüzgarsız, açık havada yapılması gerekmektedir. Özellikle ocağın her tarafının iyice ıslatılmasına ve mücadelenin 1 hafta içinde bitirilmesine özen gösterilmeli ve ilaçlanan bahçede 7 ile 21 gün süre aralığında hayvan otlatılmaması gerekir. “
Fındık kozalak akarı mücadelesi süresince bilgilendirme yapılarak arıcıların arılarını mutlaka mücadele sahası dışına çıkarmaları gerektiğine dikkati çeken Erdoğan, çiftçilerin fındık kozalak akarı mücadelesinde, kullanılacak ilaçlar ve ilaçlama tekniği konularında reçete yazma yetkisi bulunan teknik elemanlara, Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesine veya Tarım İlçe Müdürlüklerine başvurmalarını istedi. (AA)

Bir Cevap Yazın