Fındık üreticisi kiviyi sevdi

0
839
Fındık üreticisi kiviyi sevdi

ORDU İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, kivi üretiminde Türkiye’de ikinci sırada yer aldıklarını belirterek, “İlimizde kivi, fındığın yanında ek gelir olacak” dedi.

Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz Türkiye’de yıllık kivi üretiminin 40 bin tona yükseldiğini, 17 bin ton yıllık üretimle Yalova’nın birinci, 6 bin 500 ton üretimle Ordu’nun ise ikinci sırada yer aldığını söyledi. Fındık üreticilerinin kiviyi fındığa ek gelir olarak ürettiğini, bu üretimin de her geçen yıl arttığını dile getiren Yılmaz şöyle konuştu:

“İlimizde 3 bin dekar alanda 2 bin 500’e yakın üreticimiz yılda 6 bin 500 ton kivi üretimi yaparak ülkemizin toplam üretiminin yüzde 16’sını karşılıyor. Ancak, 10 bin dekar daha kivi üretimine uygun alanımız mevcut. Üretimi artırmak için çalışıyoruz.”

FINDIĞA GÖRE DAHA KARLI

Kivinin fındığa göre çok daha karlı olduğunu fakat her yerde yetişmediğini, fındığın ise her arazide rahatlıkla üretilebildiğini vurgulayan Kemal Yılmaz şunları söyledi:

“Kivi, sulama imkanı olan arazilerde oluyor. Sulama olmadan kesinlikle kiviyi yetiştiremezsiniz, ama fındık yetişiyor. Üreticilere fındığın yanında ek gelir getirecek önemli bir ürün kivi. Özellikle sahilde ve 700 rakıma kadar iyi yetişiyor. 1 dekarda 3 ton kivi ürünü alınırken, fındıkta ise 100 kilogram alınıyor. Fındığın masrafı daha yüksek kivinin ise düşük. Bu nedenle kivi yetişen yerde daha karlı.”

10 BİN TON KİVİ İTHALATI YAPILIYOR

Türkiye’de yıllık 40 bin ton kivi üretilmesine rağmen hala 10 bin ton ithalatının yapıldığını da kaydeden Yılmaz şöyle devam etti:

“Şu anda ülkemizin kivi üretimi 40 bin ton, tüketimi ise 50 bin tonun üzerinde. Üretim ile tüketim arasındaki fark ithalatla karşılanıyor. Özellikle İran’dan önemli oranda kivi ithalatı yapılıyor. Bu ithalatı ortadan kaldırıp kendi kivimizi üretmek istiyoruz. Her geçen gün kivinin üretimi ve tüketimi de artıyor. Kiviye uygun alanların değerlendirilmesi durumunda ülkemizin ihtiyacı olan ve ithalatla karşılanan yaklaşık 10 bin ton kiviyi rahatlıkla üretebilecek durumdayız. Böylece kalitede ilk sırayı aldığımız kivide, tıpkı fındık ve balda olduğu gibi ilk sıraya yerleşeceğiz, hedefimiz bu yönde.”

(DHA)

Bir Cevap Yazın