Fındıkta Alan Bazlı Destek Başvuruları

0
931
Fındıkta Alan Bazlı Destek Başvuruları

FINDIKTA ALAN BAZLI DESTEK BAŞVURULARI
– TZOB GENEL BAŞKANI ŞEMSİ BAYRAKTAR:
– “ÜRETİCİLERİMİZİN, 2012 YILI ÜRÜNÜ ALAN BAZLI GELİR DESTEKLERİ İÇİN EN GEÇ 30 NİSAN TARİHİ MESAİ BİTİMİNE KADAR BAŞVURU YAPMALARI GEREKİYOR”
– “FINDIK ÜRETİCİLERİMİZİN DESTEK ÖDEMESİNDEN FAYDALANABİLMELERİ İÇİN ÇİFTÇİ VE FINDIK KAYIT SİSTEMLERİNE KAYIT YAPTIRMALARI, ÇKS KAYDI BULUNANLARIN DA KAYITLARINI GÜNCELLEMELERİ ŞART”
– “BİRLİĞİMİZİN GİRİŞİM VE GAYRETLERİYLE FINDIKTA ALAN BAZLI DESTEĞİN 3 YIL DAHA UZATILMASI, ÜRETİCİMİZE RAHAT BİR NEFES ALDIRDI”
– “DEKAR BAŞINA 2012 YILI ÜRÜNÜ İÇİN 150 LİRA, 2013 YILI ÜRÜNÜ İÇİN 160 LİRA, 2014 YILI ÜRÜNÜ İÇİN 170 LİRA ALAN BAZLI GELİR DESTEĞİ ÖDEMESİ YAPILACAK”

ANKARA (İHA) – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındık üreticilerinin, 2012 yılı ürünü alan bazlı gelir destekleri için en geç 30 Nisan 2013 tarihi mesai saati bitimine kadar başvuru yapmaları gerektiğini bildirdi.

Bayraktar, “fındık üreticilerimizin destek ödemesinden faydalanabilmeleri için çiftçi ve fındık kayıt sistemlerine kayıt yaptırmaları, ÇKS kaydı bulunanların da kayıtlarını güncellemeleri şart” dedi.

Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, fındığın, tarım sektöründe, ihracatta daima ön planda yer alan ürünlerden biri olduğunu, fındıkta Türkiye’nin dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75’ini karşıladığını belirtti. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde 2 milyon nüfusun geçim kaynağı olan fındıkta, 2011-2012 sezonunda yaklaşık 217 bin ton iç fındık ihracatı yapıldığını, karşılığında 1,6 milyar dolar gelir elde edildiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Üreticimiz verimli ve kaliteli ürün için, fındık üretiminin başlangıcından hasat dönemine kadar geçen devrede mazot, gübre, ilaç gibi gerekli temel girdileri kullanmaktadır. Ülkemizde özellikle mazot, gübre gibi girdilerin fiyatı oldukça yüksektir. Buna fındık toplama işçilik maliyetlerinin de eklenmesi maliyetleri daha da artırmaktadır. Ürünün yüksek olan üretim maliyetlerinin altında satılması zor durumda olan üreticimizin daha da mağdur olmasına neden olur.

Bilindiği üzere fındık üretim maliyetlerini düşürmek amacıyla 2009 yılının Haziran ayında açıklanan fındık stratejisi kapsamında; fındığın taban arazilerden sökülmesi, daha ziyade yamaç arazilerde üretimin desteklenmesi amacıyla fındık üreticilerine dekara 150 lira destek, prim olarak ödenmeye başlanmıştır. Üretim maliyetlerini aşağıya çeken ve 3 yıldır uygulanan alan bazlı destekler 2011’de sona ermiş, 3 yıllık dönemde fındık üreticilerine toplam 1,8 milyar lira ödeme yapılmıştır. Strateji çerçevesinde fındık üreticisinin desteklenmesi üreticinin mağduriyetini önlemiştir.”

-KALİTELİ ÜRETİM, FİYAT İSTİKRARI, MALİYETLERİN DÜŞÜRÜLMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ-

Bayraktar, kaliteli fındık üretiminin sürdürülebilirliği, ihracatta önem arz eden fiyat istikrarı ve maliyetlerin azaltılması için uygulanan, fındık üreticilerinin yaklaşık yüzde 84’ünün faydalandığı alan bazlı desteklerin devam kararı alınmasının, fındığın hak ettiği değeri bulabilmesi, ihracatta bulunduğu yeri koruyabilmesi ve dış dünyada kaliteli Türk fındığı imajının zedelenmemesi açısından önem arz ettiğini belirtti.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, “Birliğimizin girişim ve gayretleriyle fındıkta alan bazlı desteğin 3 yıl daha uzatılması, üreticimize rahat bir nefes aldırdı” dedi.

Bayraktar, fındık yetiştiriciliği yapan fındık üretici belgesine sahip, kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve tüzel kişilere dekar başına 2012 yılı ürünü için 150 lira, 2013 yılı ürünü için 160 lira, 2014 yılı ürünü için 170 lira alan bazlı gelir desteği ödemesi yapılacağını hatırlattı.

Şemsi Bayraktar, şunları kaydetti:
“Fındık üreticilerimizin 2012 yılına ait alan bazlı destek ödemesinden faydalanabilmeleri için Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) ve Fındık Kayıt Sistemine (FKS) kayıt yaptırmaları, ÇKS kaydı bulunanların da kayıtlarını güncellemeleri şart.
2012 yılı ürünü alan bazlı gelir destekleri için en geç 30 Nisan 2013 tarihi mesai bitimine kadar başvurularını da yapmaları gerekiyor.”

-TELAFİ EDİCİ ÖDEME BAŞVURULARI DA 30 NİSAN’DA SONA ERİYOR-

Fındık Alanlarının Tespitine Dair Kararın 1’inci maddesinde belirtilen il ve ilçelerdeki, birinci sınıf, ikinci sınıf ve yüzde 6’dan daha az eğimli üçüncü sınıf tarım arazilerinde ruhsatsız fındık bahçelerini sökerek alternatif ürüne geçen kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve tüzel kişilere de telafi edici ödeme yapılacağını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:

“2012-2014 yılları arasında; 2012 yılı için başvuranlara, ilk yıl için dekara 300 lira, ikinci ve üçüncü yıllarda ise her bir yıl için 150 lira olmak üzere üç yılda toplam 600 lira, 2013 yılı için başvuranlara, ilk yıl için 300 lira, ikinci yıl için 150 lira olmak üzere iki yılda toplam 450 lira telafi edici ödemesinin yapılması kararlaştırılmıştır.

Bu bağlamda fındık üreticilerimizin 2012 yılına ait Telafi Edici Ödemeden faydalanabilmeleri için 31 Aralık 2012 tarihine kadar Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt yaptırmaları (ÇKS) veya kayıtlarını güncellemeleri, Fındık Kayıt Sistemine (FKS) kayıt yaptırmaları şartıyla; 2012 yılı için ‘Telafi Edici Ödeme’ için başvurularını en geç 30 Nisan 2013 tarihi mesai bitimine kadar yapmaları gerekmektedir.”
Bayraktar, üreticilerimizin mağduriyet yaşamamaları için başvurularını bir an önce yapmalarında fayda bulunduğuna dikkati çekti.

haber724

Bir Cevap Yazın