Fındıkta Alan Bazlı Ödemeler Başladı

0
913
findik ureticilerine alan bazli gelir destegi
findik ureticilerine alan bazli gelir destegi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, birliğin girişim ve gayretleriyle 3 yıl uzatılan fındıkta alan bazlı destekleme ödemesinin 2012 yılı parası olan dekar başına 150 liranın hesaplara yatırıldığını bildirdi. Bayraktar, “Üreticimize bu yıl 706 milyon lira, 3 yılda 2,3 milyar liraya yakın ödeme yapılacak” dedi.

Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, genellikle küçük arazilerde ve aile işletmeciliği biçiminde üretilen fındığın, tarım sektöründe yarattığı katma değer, ihracatta elde edilen milyar dolarları aşan döviz geliriyle daima ön planda yer alan ürünlerden biri olduğunu belirtti. Ekonomide önemli yeri olan fındıkta, Türkiye’nin dünya fındık ihtiyacının yaklaşık yüzde 75’ini karşıladığını vurgulayan Bayraktar, “Yaklaşık 713 bin hektar arazide 400 bin kadar çiftçimiz fındık üretimiyle uğraşıyor. Bu sezon şu ana kadar yaklaşık 252 bin ton iç fındık ihraç edilmiş, karşılığında 1,5 milyar doları bulan döviz geliri elde edilmiştir. Geçen yıl 1,8 milyar dolar fındık ihraç edilmişti. Fındıkta ihracat sezonu 1 Eylül 2013 tarihine kadar sürecek. İhracat rakamları daha da artacak” dedi.

2 MİLYON ÜRETİCİ NÜFUSUNUN GEÇİM KAYNAĞI

Özellikle fındık tarımı yapılan Karadeniz Bölgesi’nde yaklaşık 2 milyon üretici nüfusunun geçim kaynağı olan fındık üretiminin, aynı zamanda fındığa katma değer sağlayan sanayi sektöründeki istihdamı ve ticareti nedeniyle bölgede sosyo-ekonomik yapının lokomotifi durumunda olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Diğer taraftan üreticimiz, topoğrafik yapı nedeniyle tarıma elverişsiz, eğimli arazilere sahip zor coğrafyada fındık üretimi yapıyor. Erozyonu, olabilecek heyelanları önleyerek topraklarımızın muhafazasında rol oynaması bakımından da fındık büyük önem arz ediyor. Ancak 2012/2013 üretim döneminde gerek iklim şartlarının uygun gitmesi gerekse üründe ‘var yılı’ olması gibi nedenlerle rekolte 660 bin tonu buldu. Buna karşılık ‘400 bin fındık üreticisi – çok az sayıda alıcı’ gerçeği bölgede serbest piyasa ekonomisi şartlarının oluşmasına engel oluşturuyor. Lisanslı depoculuğun yaygınlaşmamış olması ve ürün ihtisas borsalarının oluşturulmaması, zaten borçlu olan üreticimizin elindeki fındığının hasadın yoğun olduğu dönemde yok pahasına elden çıkmasına neden olmakta, üreticimiz mağduriyet yaşamaktadır.”

DEKAR BAŞINA BU YIL 150, 2014’TE 160, 2015’TE 170 LİRA ÖDENECEK

Diğer taraftan stratejik öneme haiz olan fındık üretiminde üreticinin üretimin başlangıcından hasat dönemine kadar geçen devrede mazot, gübre, ilaç gibi gerekli temel girdileri kullandığını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

“Mazot, gübrenin yanı sıra fındık toplama işçilik ücretlerinin de eklenmesi maliyetleri daha da artırmaktadır. Üreticimiz, ürününü yüksek olan üretim maliyetlerinin altında satması durumunda zorda kalmaktadır. Birliğimizin, gerek Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan, gerekse Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker nezdindeki yoğun girişimler ve gayretleri sonucu 3 yıldır uygulanan ve 2011’de sona eren Alan Bazlı Desteklerin, 2012 yılından itibaren 3 yıl daha uzatılması sağlandı. Destekleme 2012, 2013 ve 2014 yıllarında sırasıyla dekar başına 150, 160 ve 170 lira olacak.”

TC KİMLİK NUMARASININ SON İKİ HANESİNE GÖRE ÖDEMELER BAŞLADI

Alan bazlı destekten yararlanmak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinin üreticilerin İcmal Formlarını, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na ulaştırmış olmaları gerektiğini belirten Bayraktar, “İcmalleri Bakanlığa zamanında gönderen illerin üreticilerine Alan Bazlı Desteğin 2012 yılı ürününe ait olan kısmının ödemeleri, bugünden itibaren (26 Haziran 2013) üreticilerimizin TC kimlik numaralarına göre banka hesap numaralarına yatırıldı. TC kimlik numaralarının son iki hanesine göre ödemeler başladı. 5 gün içinde ödemeler tamamlanacak” dedi.

Bayraktar, şunları kaydetti:

“Bu yıl, Çiftçi Kayıt Sistemi’ndeki (ÇKS) 340 bin dolayındaki fındık üreticisine, yaklaşık 471 bin hektar arazi için 706 milyon lira civarında alan bazlı destek ödemesi yapılacak. Alan aynı kalırsa, gelecek yıl 754, 2015 yılında ise 801 milyon lira ödeme olacak. Toplam ödeme 2 milyar 261 milyon lirayla 2,3 milyar liraya yaklaşacak. ÇKS kaydına giren alan artarsa bu rakamlar daha da yükselecek. Bu ödemeler, fındıkta halen maliyetlerin biraz üstünde fiyatın oluştuğu hatırlandığında, zor durumda olan üreticinin hasat için ihtiyaç duyduğu işçiliği ve diğer giderlerini karşılayacak, tarımsal girdileri temin ederek rahat bir nefes almasını sağlayacak.”

haber46

Bir Cevap Yazın