“Fındıkta fiyat artışının üreticiye katkısı yok”

0
970
Findik-fiyati-rekor-kirdi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Mart ayında yaşanan don sonrası kabuklu fındık fiyatlarının serbest piyasada 9 liraya kadar yükselmesinin üreticiye bir katkısı olmayacağını söyledi

ANKARA – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Mart ayı sonunda yaşanan don sonrası kabuklu fındık fiyatlarının serbest piyasada 9 liraya kadar yükselmesinin üreticiye bir katkısı yok” dedi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, 29-30-31 Mart tarihlerinde Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerinde yaşanan don olayının, yapraklanma, sürgün gelişim ve çotanak oluşum devresindeki fındığa büyük zarar verdiğini bildirdi. Don zararının bu yıl üretim miktarını önemli ölçüde düşüreceğini ve fındık üreticisinin gelirlerinde büyük kayba neden olacağını belirten Bayraktar, kabuklu fındık fiyatlarının serbest piyasada 9 liraya kadar yükselmesinin üreticiye bir katkısı olmadığını ifade etti.

“İthalat Türk fındığının imajını zedeler”

Türkiye’nin 2013 yılında dünya fındık üretiminin yüzde 66,5’ini, 2007-2011 ortalamasına göre 198,68 bin tonla ihracatla dünya fındık pazarının yüzde 81’ini karşıladığının altını çizen Bayraktar, şöyle devam etti:

“Son 10 yıl ortalamalarına göre Türkiye, 238 bin ton yıllık ortalama iç fındık ihraç etmiş, karşılığında 1,5 milyar dolar yıllık döviz geliri elde etmiştir. Bu yıl don zararı nedeniyle fındık üretiminin az olacağını düşünen bazı tüccarların, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin elindeki 20 bin ton fındığı satın almak, bazı ihracatçıların ise Gürcistan ve Azerbaycan’dan fındık ithal etmek üzere çalışmalar yaptığı duyumları alıyoruz. Bu iddiaların gerçekleşmesi kaliteli Türk fındığının imajına zarar verebilir. Fındıkta 2012 yılında 34 bin olan don teminatı için alınan alan poliçe sayısı, 2013 yılında 44 bine, 2014 yılında 48 bine çıkmıştır. 2012 yılından bu yana fındık poliçelerinde yüzde 41,2 oranında artış gerçekleşmiştir. Bu rakamlar yetersizdir.”

Bayraktar, ayrıca fındık üreticisinin mağduriyetinin önlenmesi için zarar gören üreticilerin Ziraat Bankası, özel bankalar, Tarım Kredi Kooperatifleri, elektrik borçları ile SGK prim borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi; bir sonraki üretim dönemi için ihtiyaçları olan finansmanının sağlanması bakımından kredi temininde kolaylık gösterilmesi gerektiğini belirtti.

haber46

Bir Cevap Yazın