Fındıkta verim ve kalite artırılacak

0
828
Fındıkta verim ve kalite artırılacak

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yılmaz:”Hep birlikte çalışarak budama ve gübrelemedeki hataları gidereceğiz. Dönüm başına alınan 80-100 kilogram verimi, 200 kilograma çıkarmak hayal değil, bunu hepimiz biliyoruz ve üzerimize düşeni yapacağız” 

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, fındıkta birlikte çalışarak budama ve gübrelemedeki hataları gidereceklerini, dönüm başına alınan 80-100 kilogram verimi, 200 kilograma çıkarmanın hayal olmadığını söyledi.

Yılmaz, müdürlükte düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin en önemli tarımsal ürünü fındıkta verim ve kaliteyi artırma adına ellerinden geleni yapacaklarını, çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini belirtti.

Fındık üreticisine 7 yıldır destekleme ödemesinin yapıldığına işaret eden Yılmaz, “Sadece ilimizde yaklaşık 120 bin üreticimiz 7 yıllık dönemde 1,8 milyar lira destekten faydalanmıştır. Yine 2016 yılında Bakanlığımız, fındık alan bazlı gelir desteğine devam ederek üreticilerimize dönüm başına 170 lira ödeme yapacaktır. Bu desteklerle daha da güçlenen üreticilerimizin üzerine düşen görevleri yerine getireceğine inanıyorum.” dedi.

Yılmaz, her geçen yıl yaşlanan fındık bahçelerinin gençleştirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, aynı şekilde fındık dallarının doğru budanması ve doğru gübreleme yapılmasının da son derece önemli olduğunu vurguladı.

Fındıkla ilgili geçen yıl uygulanan projelere değinen Yılmaz, “Bu projelerimizden birinde bin 65 budama elamanı yetiştirdik. Şu anda bu elamanların hepsi sahada aktif çalışmaktadır. Yine bu sene fındıkta budama konusunda seferberlik ilan ederek, budama eğitimleri düzenleyeceğiz. İlçe müdürlerimiz ve ziraat odaları ile işbirliği içinde teknik personellerle bahçe bahçe dolaşarak budama işini çok daha ileri noktalara taşıyarak, eksiklikleri gidereceğiz.” diye konuştu.

“Toprak tahlili sonucuna göre gübreleme yapacağız”

Yılmaz, Ordu’da özellikle sahil kesiminde fındıkta külleme hastalığının artış gösterdiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Bunun en önemli sebebi de bahçelerin çok sık şekilde dikilmesi ve ocaktaki dal sayısının gereğinden çok olmasından dolayı bahçelerin yeterli havayı alamaması ve teknik bakımın yapılamamasıdır. Bizler budama ile bir yandan verim ve kaliteyi artırırken, diğer yandan külleme ve diğer birçok fındık hastalık ve zararlısının da önüne geçmiş olacağız. Budamayla gübrelemenin de etkisini ve faydasını artıracağız. Fındık ocaklarında öncelikle gereğinden fazla dalları budayarak bir ocakta dal başına düşen gübre miktarını dengelememiz gerekmektedir. Normal şartlarda bir ocakta 6-8 dal olması gerekirken, 20-30 dala sahip ocaklarda gübrenin ne kadar faydası olabilir ki? Bu sebeple öncelikle teknik açıdan düzgün budamayı yapacağız, ardından toprak tahlili sonucuna göre gübreleme yapacağız.”

Hep birlikte çalışarak budama ve gübrelemedeki hataları gidereceklerini kaydeden Yılmaz, dönüm başına alınan 80-100 kilogram verimi, 200 kilograma çıkarmanın hayal olmadığını, bunu herkesin bildiğini ve üzerilerine düşeni yapacaklarını söyledi.

Yılmaz, üreticilere de seslenerek, şunları kaydetti:

“Üreticilerimizden bahçesinde budama yapmak isteyen, ‘ben budama konusunda, numune alma konusunda ve gübreleme konusunda bilgi almak istiyorum’ diyenler il ve ilçe müdürlüklerimize başvurarak her türlü yardımı alabilir. Aynı bölgeden, aynı mahalleden üreticilerimizin bir araya gelmesiyle teknik personelimiz tarafından uygulamalı eğitimler de verilecektir. Benim üreticilerimizden isteğim önümüzdeki dönemde herkesin girebisini ve nacağını alarak bahçesine girmesi ve budama işlerini yapmasıdır. Bizler de teknik açıdan her türlü desteği vereceğiz. Bugüne kadar güzel çalışmalar yaptık ve bundan sonra da yapacağız. İl Müdürlüğü olarak fındıkta verim ve kaliteyi artırmak adına seferberlik ilan ediyoruz. Bu konuda tüm üreticilerimizin ellerinden geldiğince bahçelerine bakım yapacağına inancım tamdır.”

Basın toplantısının ardından Altınordu ilçesindeki bir bahçeye giden müdürlük yetkilileri, üreticilere doğru budama ve gübrelemenin tekniklerini anlattı.

www.dunya.com

Bir Cevap Yazın