Fındıkta Yükselen Fiyatın Üreticiye Yararı Yok

0
949
Fındıkta Yükselen Fiyatın Üreticiye Yararı Yok'

Mart ayının son günlerinde etkili olan don olayı ardından büyük zarar gördüğü tahmin edilen fındığın kilo fiyatının 15 TL’ye kadar yükselebileceği belirtildi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin, üreticide fındık olmadığı için fiyatın arttığını belirterek, “Fiyat artışının üreticiye katkısı olmaz. Üreticiye katkı için yüksek fiyatın yeni ürüne yansıması gerekir” dedi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, üründe azalma beklentisi nedeniyle fiyatın yükseldiğini, hasarın boyutları konusunda bilgi kirliliği olduğunu söyledi. Sevinç, “Her kafadan bir ses çıkıyor. Henüz ciddi anlamda bilimsel sayım yapılmadı. Yapılabilmesi için henüz erken” dedi, hasarın yüksek olması halinde yeni üründe olası fiyat artışının ihracatı olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

“FİYAT YÜKSELİŞİNİN ÜRETİCİYE KATKISI OLMAZ”

Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin, 6 lira civarında olan fındık fiyatının Mart ayının son günlerinde görülen don olayı ardından 12 liraya kadar yükseldiğini, artışın üreticinin elinde fındık olmamasından kaynaklandığını söyledi. Keskin şöyle konuştu:

“Fındık, bugün 11 liradan işlem gördü. Yarın ne olur bilemeyiz, 13’e çıkar, 10’a düşer. 15 liraya kadar da çıkabilir. Üreticinin elinde fındık olsa fiyat yükselmez. 6 liralık fiyat 10 liraya yükselince üretici elinde kalan fındığı sattı. Üreticide artık çok az fındık kaldı. İhracatçı ve tüccarın bir miktar stoku var. Bugün olmayan fındığın kilosu 11-13 lira arasında değişiyor. Bazı üreticiler 11 liraya fındığını satmak için ‘Daha yükselir mi?’ diye soruyor. Ama bugünkü rakamlar biraz afaki. Fiyatın bu kadar yükselmesinin üreticiye bir katkısı olmaz. Çünkü elinde ürün yok. Üreticiye katkı için yüksek fiyatın yeni ürüne de yansıması lazım.”

Geçen yıl 570 bin ton dolayındaki fındık rekoltesinin don olayı nedeniyle bu yıl 350 bin tona kadar düşebileceğini bildiren Keskin, “Beklentimiz doğrultusunda olursa 2014 yılı ürün fiyatı bugünkü rakamları bulabilir” dedi.

“HER KAFADAN BİR SES ÇIKIYOR”

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç ise, geçen yılın fındık rekoltesinin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın açıkladığı 570 bin ton civarındaki rekoltenin oldukça üzerinde bir rakamla, 650 bin ton olarak gerçekleştiğini söyledi. Sevinç, bunun da fındık fiyatının düşmesine neden olduğunu hatırlattı. Don olayı sonrasında fiyatın yükseldiğini belirten Sevinç şunları söyledi:

“Don olayından sonra hasarın büyüklüğünün ne olduğu konusunda halen bir bilgi kirliliği var. Her kafadan bir ses çıkıyor. Çünkü henüz ciddi anlamda bilimsel sayımlar yapılamadı. Yapılabilmesi için de henüz erken. Fındık Tanıtım Grubu ile 4 Mayıs’ta sayım için çalışmalara başlayacağız, 14 Mayıs sonrasında da rekolteyle ilgili bir tahminde bulunacağız. Ama bunun da kesin sonucu vermesi söz konusu değil. Belki Haziran ortalarını beklemek lazım. Tahribat bizim gördüğümüzden daha az ya da çok olabilir.”

FINDIK FİYATI TAHRİBATIN BOYUTUNA BAĞLI

Fındığın, oluşan şartlar nedeniyle beklenenin üstünde fiyatlarla işlem gördüğünü kaydeden KFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, şöyle devam etti:

“Bu fiyatların devam edip- etmeyeceği tahribatın boyutuyla bağlantılı olacak. Avrupalı alıcıların ne miktarda fındık kullanacağı, bir azaltmaya gidip- gitmeyeceği belli olduktan sonra fiyat yeniden dengelenecek. Gerçek fiyatın Eylül ayında yeni fındık çıktıktan sonra belli olacağını, ihracatının ne miktarda gerçekleşeceğinin bundan sonra ortaya çıkacağını düşünüyorum. Fiyat dönemin şartlarında piyasada oluşacak. Bugünden ‘Fiyat şu olur’ diyemeyiz.”

Oluşacak fındık fiyatının etkileri konusunda da açıklamalarda bulunan Edip Sevinç, “Çok yüksek fiyat belki üreticimiz için cazip olacak. Ama o fındığı kullanan müşteriler, yani ithalatçılar belki tüketimde azaltmalara sebebiyet verecek. Bu da hem bizler hem de ülke ihracatı açısından iyi olmayan sonuçlara neden olabilir” diyerek açıklamasını noktaladı.

Bir Cevap Yazın