Fırat Nehrinde Alabalık Çiftliği

0
1791
Balık ÇiftliğiGAZİANTEP (A.A) – Hasan Özkal – Gaziantep İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Yılmaz, Fırat nehri üzerine kurulan alabalık tesislerine, her geçen gün yenisinin eklendiği belirterek, ”yeni istihdam alanları oluşturan tesislerde bu yıl üretilecek 2 bin 500 ton alabalıktan yakalaşık 18 milyon lira gelir bekliyoruz, yeni kurulacaklarla birlikte bu rakamın 40 milyon liraya ulaşmasını bekliyoruz” dedi.
     Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep’in su bakımından çok zengin olmaması ile birlikte Gaziantep ile Şanlıurfa’yı birbirinden ayıran Fırat Nehrinin Gaziantep sınırlarında kalan bölümünde kültür balıkçılığının ciddi şekilde arttığını söyledi.
     Fırat nehri üzerine kurulu bulunan Birecik Barajı’nın enerji amaçlı olmasını yanı sıra içme suyu amaçlıda kullanıldığından burada balıkçılığa izin verilmediğini hatırlatan Yılmaz, ancak Karkamış Barajı’nın sadece enerji amaçlı olduğundan dolayı göl alanında kültür balıkçığına izin verildiğini belirtti.
     Karkamış Baraj gölünün Fırat nehrinin Türkiye sınırları içerisinde kurulu bulunan son baraj olduğunu hatırlatan Yılmaz, ”Karkamış baraj gölü Fırat nehrinin Türkiye sınırları içerisindeki son baraj gölü olması su sıcaklığının Temmuz-Ağustos aylarında 17-18 C olması suyun bol oksijen içermesi ayrıca Zooplankton ve Fitoplantkton gibi canlı yemlerinin çok olmasından dolayı yıl boyunca alabalık yetiştiriciliği için uygun bir ortam oluşturmaktadır” diye konuştu.
     Fırat nehrinin Gaziantep sınırlarında kalan bölümünde 6 alabalık çiftliğinin bulunduğunu ifade eden Yılmaz, bu çiftliklerden 4’nün yıllık 750’şer ton, birinin 600 ton ve diğer birinin de 250 ton kapasiteli olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
     ”Kurulu bulunan 6 çiftliğin yanı sıra, her biri yıllık 750’şer ton kapasiteli 3 yeni balık çiftliğinin kurulması konusunda yapılan başvurulara olumlu rapor vermemizin ardından 3 balık çiftliğinin kurulmasına ilgili firmalar tarafından başlanmıştır.
     Ayrıca, bir de 2 milyon adet kapasiteli yavru balık kuluçkahanesi kurulum aşamasındadır. 3 adette yıllık 750 ton kapasiteli balık üretim çiftçiliğinin başvurusunu inceliyoruz. Bu başvurularda olumlu bulmamız halinde Fırat nehri üzerinde kurulu bulunan çiftlik sayısı 12’ye çıkmış olacak. Her balık çiftliğinde ortalama 20 kişinin çalıştığı düşünüldüğünde yaklaşık 240 kişiyi iş imkanı bulmuş olacak.”
     Gaziantep’te Fırat nehri üzerine kurulu bulunan 6 alabalık çiftçiliğinde bu yıl sonuna kadar 2 bin 500 ton alabalık yetiştireceklerinin hedeflendiğini ifade eden Yılmaz, açıklamasını şöyle tamamladı:
     ”İlimizde kurulu bulunan 6 balık çiftliğimizden yıl sonuna kadar 2 bin 500 ton alabalık üretmelerini bekliyoruz. Tamamına yakını ihraç edilen bu balıklardan yaklaşık 18 milyon liralık bir gelir bekliyoruz. Ancak, başvurusu yapılan ve kurulma aşamasında bulunan toplam 6 çiftliğin de üretime başlamasıyla, Gaziantep’teki balık çiftliklerinden ülke ekonomiye yaklaşık 40 milyon liralık bir katkı yapmasını bekliyoruz.”

Bir Cevap Yazın