Fırtına Gelmeden Bilinecek

0
1172

uyduMuğla’nın Marmaris ilçesine kurulan Meteorolojik Radar Ağı ile bölgedeki, fırtına, hortum ve yağışların nerede ne kadar etkili olacağı önceden öğrenilebilecek.

Olası doğal afetlerde can ve mal kaybını en aza indirmek için tasarlanan Meteorolojik Radar Ağı, en fazla çiftçilerin yüzünü güldürecek.

Meteoroloji Genel Müdürü Mehmet Çağlar, Muğla’nın Marmaris ilçesinde yapımı tamamlanan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 15 Ocak tarihinde Fethiye’den açılışı yapılan Meteorolojik Radar Ağı hakkında bilgi verdi. Çağlar, Meteorolojik Radar Ağı’nın ulaştırma, havacılık, denizcilik, tarım, inşaat, enerji, turizm, çevre, şehir planlaması, hidroloji, güvenlik, milli savunma, sağlık, orman, adalet, spor, sigortacılık, yazılı ve görsel basın gibi birçok sektöre doğrudan ya da dolaylı olarak hizmet vereceğini açıkladı.

Merkezin günlük yaşamı kolaylaştıran bir sisteme sahip olduğunu belirten Çağlar, Meteorolojik Radar Ağı’nın en fazla çiftçileri sevindireceğini söyledi. Merkezde bulunan radarlar sayesinde en az 4 saat önceden pek çok hava olayının önceden tahmin edilebileceğini vurgulayan Meteoroloji Genel Müdürü Mehmet Çağlar, şöyle devam etti: “Radarlarla önemli meteorolojik hadiselerin takibi ve kısa süreli hava tahminleri ile erken uyarı yapılabilmektedir. Bu tahminlerdeki isabet oranı yüzde 90’ın üzerindedir. Fırtına, hortum, kuvvetli yağış ve dolu gibi meteorolojik olayların, nerede, ne zaman, ne şiddette oluşabileceğinin tespit edilmesi ile sel ve taşkın gibi doğal afetlere neden olan kuvvetli yağış ve fırtınaların yerleri belirlenerek, erken uyarılarla can ve mal kaybı en aza indirilmektedir. Yağışın herhangi bir anda ve herhangi bir alanda metrekareye kaç kilogram olarak düştüğünün tahmini, yağış başladıktan sonraki 30-60 dakikalık süre içerisinde ne kadar daha yağışın düşeceği, herhangi bir noktada ve herhangi bir anda yağış tipinin ne olduğu ve bu yağışlı sistemin hangi yöne doğru hareket ettiği yine bu sistem sayesinde öğrenilebiliyor. Ayrıca uçuş güvenliği açısından büyük önem taşıyan yatay ve dikey rüzgar hareketleri yine merkezimizden tespit edilebiliyor. Meteorolojik Radar Ağı ile orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarına destek verilmekte birlikte kış aylarında hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerin belirlenmesine yardımcı olunmaktadır.”
Kuş ve böcek sürüleri ile göçmen kuşların göç yollarının izlenmesine de olanak veren Meteorolojik Radar Ağı’nın teknik yapısı hakkında da bilgiler aktaran Mehmet Çağlar, merkezde kullanılan radarların meteorolojide iki türlü kullanım alanına sahip olduğunu söyledi. Meteoroloji Genel Müdürü, “Kısa süreli tahminler olarak belirtebileceğimiz ilk kullanım türünde 0-4 saatlik kısa vadeli hava tahminleri yapılıyor. Radar operasyon merkezinde gerçek zamanlı olarak toplanan veri işlenerek hava tahmin merkezlerinin kullanımına sunulur. Uyarı şeklindeki diğer kullanım alanında ise doğal felaketlere sebep olabilecek şiddetli hava olaylarının yerinin ve şiddetinin tespit edilmesi sağlanıyor. Bu olayları; şiddetli yağışlar ve sonucunda oluşan seller ve taşkınlar, rüzgar değişimi, Türbülans, kuvvetli fırtınalar ve hortum şeklinde sıralayabiliriz.” diye konuştu.

METEOROLOJİK RADARLARIN KULLANIM ALANLARI

  • Herhangi bir noktaya herhangi bir anda kaç mm yağış düştüğü, belirli bir periyottaki toplam yağış miktarının belirlenmesi,
  • Yağış başladıktan sonraki 30-60 dakikalık süre içerisinde gerçekleşebilecek yağışın tahmini,
  • Herhangi bir noktada ve herhangi bir anda yağış tipinin ne olduğu ve bu yağışlı sistemin hangi yöne doğru hareket edeceğinin tahmini,
  • Herhangi bir noktada ve anda, rüzgar bileşenlerinin zamansal, alansal ve vektörel olarak tespiti,
  • Havaalanlarında ve uçuş bölgelerinde uçakların kalkış ve inişlerinde önem taşıyan wind shear, microburst- macroburst ile kuvvetli rüzgarların büyüklüklerini alansal ve zamansal olarak tespiti,
  • Soğuk ve sıcak cephe hareketlerinin ve konumlarının sürekli olarak izlenmesi,
  • Kamuda can ve mal kaybına neden olan sel ve taşkın afetlerinin önceden tahmin edilmesi,
  • Dolu tahmini (özellikle dual polarizasyon özelikli radarlar ile) mümkün olabiliyor.

Bir Cevap Yazın