GİRESUN (A.A) – Fındık sektörüne üretici adına 70 yılı aşkındır hizmet veren ve yaşadığı ekonomik sorunlardan dolayı son beş yıldır müdahil olarak piyasaya giremeyen Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK), 2011 yılı ürün alımlarında piyasada aktif hale gelmek istiyor.
FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aktif 100 bini aşkın, yaklaşık 220 bin üyesi ile Birliğin dünyanın önemli tarım birliklerinden biri olduğunu söyledi.
Birliğin son zamanlarda yaşadığı sorunlardan dolayı güçsüz hale düştüğünü ifade eden Bayraktar, ”Büyük ve önemli kurumun eski güçlü günlerine dönmesi için elimizden gelen imkanı en iyi şekilde değerlendirmeye gayret ediyoruz” dedi.
-TORBA KANUNU İLAÇ GİBİ GELDİ-
Hükümetin çıkardığı Torba Kanunu’nun diğer birliklere göre kendilerine çok özel avantaj sağladığını vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:
”Yeni çıkarılan Torba Kanunu’nda özerk bir kurum olan FİSKOBİRLİK’in borçlarıyla alakalı madde de yer aldı. Bu bizim için çok önemliydi. Gerçekten Torba Kanunu bize ilaç gibi geldi. Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) borçlarımızın yapılandırılmasıyla ilgili madde sayesinde masraflarla birlikte 27 milyon lira civarında olan borcumuz 16 milyon liraya iniyor ve düşük faizli vadeli ödeme yapma imkanına kavuşuyoruz. Bu maddenin Torba Kanunu’na girmesiyle ilgili teklif veren başta Giresun Milletvekili Nurettin Canikli’ye, Tarım ve Köyişleri Bakanlığımıza, Maliye Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Bu bize özel madde ile süre kazanmış olduk.
Torba Kanunu’nda her kesimi ilgilendiren düzenlemeler var. Vergi ve maliye gibi, SSK gibi dolayısı ile buradan da ciddi bir borç indirimi alacağız. Tahminen buradan da 3 milyon liralık bir indirim olacak. Geçen Ağustos ayında FİSKOBİRLİK’in borçlarının bitirilmesi ve yapılandırılmasıyla ilgili Başbakanımızla görüşmüştük, kendileri bu projeye destek vereceğini bildirmişti. Şu anda bu konuda belli bir aşamaya geldik.”
-BİRLİĞİN TRABZON’DAKİ ARAZİSİNİN SATIŞI-
Bayraktar, Birliğin mülkiyetinde bulunan Trabzon’daki araziyi zor dönemleri aşmak amacıyla satışa çıkardıklarını belirterek, şunları kaydetti:
”Bu arazi pahalı bir arazi olduğu için herkes yanaşmıyor. Başbakanımızın önerisiyle araziyi Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne (KTÜ) satmaya karar verdik. Ancak, fiyatta anlaşılamayınca üniversite ‘resen’ kamulaştırma kararı aldı. Şimdi 8 Nisan’da tekrar bir görüşme var ve bununla ilgili bir bedel açıklanacak. Duruşma bitiminde bedel ne olursa olsun karşılanacağı yönünde Maliye Bakanlığı’ndan da söz aldık. Buradan gelecek para FİSKOBİRLİK’in kasasına girecek. Bu paraları yine borçlarımızı yapılandırma için kullanabileceğiz. Bu sezona borçsuz olarak girmek istiyoruz. Şuanda TMO dışında, her hangi bir bankaya veya kimseye borcumuz yok. Diğer olanlar da yapılandırma sürecindedir. Tüm bu gelişmeler borcumuzu tamamen kapatacak ve ve ayrıca bizi çeşitli finans kurumlarından kredi alabilecek konuma getirecektir.”
Fındık sektörüne üretici adına 70 yılı aşkındır hizmet verdiklerini, yaşadıkları ekonomik sorunlardan dolayı son beş yıldır müdahil olarak piyasaya giremediklerini ve 2011 yılı ürün alımlarında piyasada aktif hale gelmek istediklerini kaydeden Bayraktar, ”Çok zorlu bir süreçten geçtik. Meselenin çözümü konusunda da artık bir sona yaklaştık. Bundan sonraki süreç hem birlik hem de ortağımız üretici adına daha iyi olacak” dedi.
Bayraktar, piyasa şartlarında oluşan fiyattan en az 45-50 bin ton fındık alarak Birliğin Entegre Fındık İşleme Tesislerinde (EFİF AŞ) işleyerek satacaklarını söyledi.