GAP Eylem Planı Değerlendirme Toplantısı

0
1019
GAP Eylem Planı Değerlendirme Toplantısı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, tüm barajlar tamamlanınca GAP Bölgesi’nde sadece 7 Kıbrıs Adası büyüklüğünde bir alanın sulanabileceğini, hedeflenen sulama yapıldığında ise 2 yılda 5 ürün almanın mümkün olabileceğini bildirdi.

GAP Eylem Planı İzleme-Değerlendirme Toplantısı, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz başkanlığında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konsey Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Bakan Yılmaz’ın yanı sıra GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ve diğer ilgili kuruluşların yetkilileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Yılmaz, 2008 yılında uygulamaya konan GAP Eylem Planı’nın hızlı bir şekilde uygulandığını söyledi.

GAP Eylem Planı’nda 4 gelişme ekseni altında 73 ana eylem ve bu eylemler çerçevesinde 300’ün üzerinde proje ve faaliyetin yer aldığını anlatan Yılmaz, bu eylemlerin gerçekleştirilmesi amacıyla bugüne kadar sadece eylem planı kapsamındaki yatırımlar için 18 milyar lira kaynak tahsis edildiğini ifade etti.

Yılmaz, bu kapsamda 2008-2012 döneminde 12 milyar liralık harcama yapıldığını, bu yıl yapılacak harcamayla birlikte de 15 milyar liranın üzerinde bir harcamanın gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

Eylem planı öncesinde, GAP illerine yapılan yatırımın, toplam kamu yatırımları içindeki payının sadece yüzde 7 civarında olduğunu anlatan Yılmaz, planla birlikte ise bu oranın yüzde 14’lere kadar yükseldiğini söyledi.

Bakan Yılmaz, TÜİK verilerine göre, 2009 yılında GAP Bölgesi’nde yüzde 17,4 olan işsizlik oranının da 2011 yılında yüzde 11,7’ye düştüğünü, burada Şanlıurfa ve Diyarbakır’daki gelişmelerin dikkati çekici olduğunu kaydetti.

GAP’ın geçmiş dönemlerde sulama odaklı bir proje olarak anlaşıldığını dile getiren Yılmaz, yapılan somut projelerle bunun çok daha büyük bir proje olduğunun anlaşıldığını bildirdi.

”2010 yılıyla kıyaslandığında bölgenin ihracatı yüzde 34 arttı”

Dış ticaret rakamlarına bakıldığında da GAP Bölgesi’nde yaklaşık bin 800 ihracatçının bulunduğunu ve bölgenin, toplam ihracattan aldığı payın yüzde 5’in üzerine çıktığını ifade etti.
Yılmaz, 2010 yılıyla kıyaslandığında, bölgede yüzde 34 oranında bir ihracat artışının görüldüğünü bildirdi.

”7 Kıbrıs Adası büyüklüğünde bir alan sulanabilecek”

Eylem planı kapsamındaki proje ve faaliyetlerin büyük bir kısmının gerçekleştirildiğini vurgulayan Yılmaz, ”Özellikle sulama, GAP Eylem Planı’nın son derece önemli bir unsuru. Tüm barajlarımız tamamlanınca GAP Bölgesi’nde sadece 7 Kıbrıs Adası büyüklüğünde bir alan sulanabilecek, hedeflenin sulama yapıldığında ise 2 yılda 5 ürün almak mümkün olabilecek” dedi.

Bakan Yılmaz, barajlarda bekletilen suyu, büyük ovalara taşıyacak ana kanallar inşa edildiğini belirterek, şu an yürütülen projelerle 639 kilometre uzunluğunda ana kanalın yapıldığını ve bunların önemli bir oranının tamamlandığını söyledi.
Bunların tamamlanmasıyla yaklaşık 500 bin hektarlık alanın daha sulu hale geleceğinin öngörüldüğünü aktaran Yılmaz, bu kanalların büyük bir bölümünün 2012 sonunda tamamlanma aşamasına geleceğini bildirdi.

”Silvan Projesi bittiğinde klasik anlamdaki GAP’ı tamamlamış olacağız”

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, sulama projeleri içinde en önemlisinin Silvan Projesi olduğunun altını çizerek, bu projenin tüm aşamaları bittiğinde 250 bin hektar arazinin sulanacağını ifade etti.

Silvan Projesi’nin, Atatürk Barajı’nın ardından en büyük sulama projesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
”Bana göre GAP’ın sulama alanındaki kritik eşiği, Silvan Projesi’dir. Bu projeyi bitirdiğimiz anda klasik anlamdaki GAP’ı tamamlamış olacağız. Bu projemiz de şu anda başlamış ve hızlı bir şekilde hayata geçirilmektedir. Bu projenin hayata geçmesi, bölgenin kaderinde çok ciddi bir değişime, dönüşüme yol açacak, 100 binlerce insana iş, aş sağlayacak bu proje ve gerçekten tarımsal üretimde bir patlama oluşturacak.Böyle bir projeye maalesef bir çok terör saldırısı olduğunu da biliyoruz ama biz güvenliğimizi aldık ve elimizden gelen tüm gayretle çalışıyoruz.

Bu projeye yapılan saldırılar şunu çok net bir şekilde gösteriyor. Terör örgütü, bölge halkının refahından yana değil, istihdamın artmasını istemiyor, gelirinin artmasını istemiyor. Gençlerimizin özellikle, geleceğe çok daha iyi bir şekilde hazırlanmasına engel oluyor. Halbuki bu projeler, bölgeye hayat verecek projeler. Biz tabii kim ne yaparsa yapsın, doğru bildiğimizi tek tek yapmaya devam edeceğiz. Enerjide Ilısu, sulamada Silvan kritik eşiklerdir. Çok şükür bu eşikleri hızlı bir şekilde geçiyoruz.”

Kaynak: http://retailnews.com.tr/sn/news/pt/full/lang/tr/catId/57/id/16411/seo/GAP_Eylem_Plani_Degerlendirme_Toplantisi

Bir Cevap Yazın