Gaziantep’te 20 Binden Fazla Arı Kovanı Var

0
928
Gaziantepte-20-Binden-Fazla-Ari-Kovani-Var

Gaziantep, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz, arıcılıkla ilgili gerçekleştirilen çalışmalar hakkında önemli bilgiler verdi.

Yılmaz, Gaziantep’te 20 binden fazla arı kovanı bulunduğunu ve arıcılık alanında önemli çalışmaların yapıldığını kaydederek, “Bildiğiniz gibi arıcılık önemli bir tarımsal faaliyet. Bir taraftan arı ürünleri üretirken bir taraftan da bitkisel üretimde tozlaşma ile bitkisel üretimin artışını sağlar. İlimizde de arıcılığa çok büyük bir önem veriyoruz. Bakanlığımızın organik tarımın yaygınlaştırılması ve kontrolü ile ilgili projeleri var. Bu anlamda da Gaziantep’te organik arıcılığı başlattık. İlk etapta arı yetiştiricileri birliğimizde bir organik arıcılık kursu düzenledik. Bu kursta eğitim alan 30 arıcımıza sertifikalarını verdik. Son 20 yılda Gaziantep’te bin 600 adet organik tarıma uygun kovan temin ederek arıcılarımıza teslim ettik. Şu anda bu arıcılarımıza yönelik eğitimlerimiz devam ediyor. İlimizde 20 binden fazla arı kovanı var” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’te 90 ton civarında bal üretimi yapıldığını ancak son dönemde arıcılığa yönelik verilen desteklerle yakın planda bu oranı 150 tona çıkarmayı planladıklarını aktaran Yılmaz, “90 ton civarında bal üretimimiz var. Bizim yakın planda amacımız 150 ton civarına ulaşmak. Tabi sadece bal üretilmiyor. Aynı zamanda arı sütü, polen ve propolis gibi yan ürünler de üretiliyor. Bunlar çiftçilerimiz için de çok önemli gelir kaynakları. Halkımız için de çok güzel besin kaynakları. Son derece sağlıklı ve ekonomik imkanlarla ulaşılabilir nitelikte olan ürünler. Gaziantep’te arıcılık ile ilgili çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.

Gaziantep’in hemen her bölgesinde arıcılığın yapıldığını belirten Yılmaz, bazı bölgelerde tarımsal ilaçlamadan dolayı arıcılık faaliyetinin zayıf olduğunu söyledi. Yılmaz, “Gaziantep’in hemen hemen her bölgesinde arıcılık yapılıyor. Ancak Islahiye ve Nurdağı ilçelerimiz bu konuda daha zayıf. Bu bölgelerde ovalarımız var. Onun için yoğun ilaçlama yapılan bölgeler. Bu ilaçlamalardan dolayı arıcılarımız o bölgelerde çok fazla faaliyet gösteremiyorlar. Arıcılık gezginci arıcılık şeklinde yapıldığında arıcılarımıza daha çok gelir kazandırıyor” açıklamasında bulundu.

haber365

Bir Cevap Yazın