Gaziantep’in İslahiye ilçesindeki bağcılık yapılan 80 bin dekarda “Antep Karası”, “Hatun Parmağı”, “Kardinal” ve çekirdeksiz sofralık “Sultani” üzümlerin hasadına başlandı.
Gaziantep’in İslahiye ilçesinde bağcılık yapılan 80 bin dekarda üzüm hasadına başlandı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İslahiye İlçe Müdürü Mehmet Yanar, ilçeye bağlı Altınüzüm, Boğaziçi ve Yeşilyurt beldeleri ile bağlı köylerde “Antep Karası”, “Hatun Parmağı”, “Kardinal” ve çekirdeksiz sofralık “Sultani” üzümlerin hasadının başladığını söyledi.
Bölgede 80 bin dekar alanda bağcılık yapıldığını anlatan Yanar, 90 bin ton rekolte bekledikleri üzümleri, iç piyasa ile birlikte Rusya, Romanya, Ukrayna, Gürcistan, Mısır, Kuveyt ve Suudi Arabistan ile Ortadoğu ülkelerine ihraç ettiklerini kaydetti.
Yetiştirilen üzümlerin lezzetli ve kaliteli olduğunu belirten Yanar, bir çok ailenin geçimini bu işten sağladığını ifade etti.
Ziraat mühendisi Yüksel Şahin de rekoltenin düşük olmasına rağmen üzüm fiyatlarının normal seviyede olduğunu vurguladı.
İhraç edilen Antep Karası cinsi üzümün kilogram fiyatının 1,20-1,30 lira, Hatun Parmağı’nın bir liradan satıldığını kaydeden Şahin, ikinci kırım türlerin de şıralık olarak meyve suyu fabrikalarında ve şarap fabrikalarında değerlendirildiğini söyledi.
Sabah başlayan hasatta kadınlar üzümleri keserken, erkekler de kasalara doldurarak kamyonetlere taşıyor. Yaklaşık 40 dereceye varan sıcakta çalışan işçiler, öğle saatlerine kadar üzüm kesiyor.
Birçok ailenin geçimini sağladığı üzüm bağlarında, ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan bazı Suriyeli kadınlar da üzüm hasadına katılıyor.
haberdunya
%%rastgele_mesaj%%