Gazoz savaşları

0
1845
Gazoz-savaslari

Yaklaşık 40 yıl önce Türkiye içecek sektörünün bir numarası olan gazoz, son 5 yılda yerel markaların yatırımlarıyla tekrar atağa kalktı. Ankara’dan Niğde’ye, Malatya’dan Manisa’ya kadar Türkiye’nin dört bir yanında üretim yapan gazoz markaları, pazarı 290 milyon liraya çıkardı.

TÜRKİYE’de 1970’lerin içeceği olarak öne çıkan gazoz, yerel markaların üretime geçmesiyle son 5 yılda hızlı bir büyüme yakaladı. Yaklaşık 40 yıl önce içecek sektörüne damga vuran gazozu, bugün Anadolu’da 60’a yakın şirket üretiyor. Ankara’dan, Niğde’ye, Muğla’dan Safranbolu’ya, Urfa’dan Akhisar’a kadar Türkiye’nin dört bir yanında üretime geçen markalar pazarı 290 milyon liraya taşıyor.

ANADOLU’DA ÇOK YAYGIN

Yerel gazoz üretiminde başı Güneydoğu Anadolu, Ege ve Akdeniz illeri çekiyor. Türkiye’de zincir marketlerin raflarında çok sık rastlanmayan markalar, Anadolu illerinde çay bahçelerinde ve kıraathanelerde satılıyor. Daha çok toplu satış yapan markalar, küçük marketlerin raflarında da yer buluyor. Türkiye’de 60’a yakın yerel gazoz markası olduğu tahmin edilirken, bu rakamın 1970’lerde daha çok olduğu belirtiliyor.

SU VE ŞEKER ÖNEMLİ

Gazozun tadının her ilde farklı olduğunu söyleyen üreticiler, “Her bölgenin suyunun tadı farklıdır. Bu nedenle gazozları birbirinden ayıran en önemli özelliklerin başında su gelir. Bunun yanı sıra şeker oranı da her markada farklılık gösteriyor. Bir gazoz ne kadar doğal şekerden yapıldıysa o kadar tercih edilir marka oluyor. Gaz oranından, aromasına kadar bir çok detay gazozun tadını belirler” yorumunu yaptı.

GAZOZA İLGİ ARTTI

Türkiye’de gazoz üretiminin son dönemlerde tekrar arttığına işaret eden Niğde Gazozları Genel Müdürü Asım Abay, şöyle konuştu: “Bu yıl sonuna kadar 80 milyon şişe satacağız. Türkiye’nin geleneksel içeceklerinden biri olan gazoza ilgi son dönemlerde hızla artıyor. Özellikle büyük şehirlerden gelen talebe yetişmekte zorlanıyoruz. Anadolu’nun bir çok yerel markası bulunuyor. Niğde Gazozu bugün bir çok market raflarında görmek mümkün.”

Gazlı içecekte 3’üncü sırada

GAZLI meşrubat pazarında gazozun 3’üncü sırada yer aldığını belirten Ipsos Tüketici Panelleri Genel Müdürü Kıvanç Bilgeman, şöyle konuştu: “Niğde gazozu son 2 yıldır pazarda kendini göstermeye başlayan bir ürün ama bu ürünün de ev içi tüketimden aldığı pay henüz çok ufak. Pazarda var olan ana oyuncular belli dönemlerdeki promosyon ve kampanyalar ile pazarın dengesini korumaya çalışıyorlar. Gazoz hala tüketicilerin hanelerde ilk tercihi olarak tükettikleri bir ürün değil.”

Öne çıkan bazı markalar

· Çamlıca
· Niğde
· Salihli Bozdağ
· Zafer
· Ankara
· Uludağ
· Çamlıca
· Bodrum
· Afia
· Neşe
· Bağlar
· Dört Mevsim
· Beydağı
· Özbağ
· Bade
· Ereğli
· Servet
· Mercan
· Aysu
· Olimpos

Yüzde 60’ı gazoz alıyor

IPSOS Hane Tüketim Panel’ine göre 2011–2012 yıllarında Türkiye’deki hanelerin yüzde 60’ı gazoz satın aldı. Araştırmaya göre hanelerin bir alışverişte ortalama 2 litre civarında gazoz aldığı gözlendi. Hane tüketim paneli ile sadece ev içi tüketimde görülen yaklaşık 25 ürün aktif gazoz markası bulunuyor. Bu markalardan dördü pazarda yüksek paya sahip. Market markalı ürünlerin payının düşük olduğu bu pazarda yer alan diğer ilk 7 marka alfabetik sıra ile Çamlıca, Fruko, Niğde Gazozu, Sensun, SevenUp, Sprite ve Uludağ.

haber46

Bir Cevap Yazın