Genç biyomühendislerin projesi ABD’de yankı buldu!

0
864
Genç biyomühendislerin projesi ABD’de yankı buldu!

İzmir’de tarımsal atıklardan yola çıkarak enerji reaktörü ve yalıtım malzemesi üreten iki genç bilimci, ünlü teknoloji geliştirme merkezi Silikon Vadisi’ne davet edildi.

Ege Üniversitesi bünyesindeki ideEGE Teknoloji Geliştirme Merkezi’nde görev yapan genç araştırmacılar, tarımsal atıklardan yola çıkarak iki buluşa imza attı. Enerji ve yapı sektörüne yönelik sürdürülebilir kaynak oluşturmayı hedefleyen projeler ABD’de de ilgi uyandırdı.

Tarla ve sera atıklarından elektrik

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu Emre Yağcıoğlu, biyoyakıt üretiminde verimi arttırmayı hedeflediği projesi ile tarımsal atıklardan elektrik üreten bir reaktör geliştirdi. Yağcıoğlu projesinde sebze, mısır, şekerpancarı ve zeytin üretiminde ortaya çıkan atıklardan faydalandı.

“Üreticilerin bir kenara koydukları bu çok kıymetli atıkları toplayarak elektrik üretmemiz mümkün” diyen Yağcıoğlu, enerji sektöründeki yatırımcılarla görüştüklerini ve Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’nın “tekno-yatırım” fonunu almayı hedeflediklerini söylüyor.

Başka bir yalıtım da mümkün!

Üniversitenin Biyomühendislik bölümünden mezun olan Turgut Mesut Yılmaz ise mısır ve buğday sapları ile mantar hücrelerinden yararlanarak ısı yalıtım malzemesi geliştirmeyi başardı. Biyoteknolojik yöntemlerle geliştirilen yalıtım panellerinin inşaat maliyetlerini yüzde 20 düşürdüğünü söyleyen Yılmaz, “Bu proje ile ABD’deki Silikon Vadisi’ne davet edildik. Projenin Türkiye’de de hayata geçmesini istiyoruz” diye konuşuyor.

Kaynak: tarlasera.com

Bir Cevap Yazın