Genetiği Değiştirilmiş Lahana Yaprak Güveleri New York’da Denenecek

0
1078
Genetiği Değiştirilmiş Lahana Yaprak Güveleri New York'da Denenecek

Genetiği Değiştirilmiş Lahana Yaprak Güveleri New York’da Denenecek. Amerika, lahana yaprak güvelerinin genetiğini değiştirerek çiftçilere çözüm olmayı hedefliyor. İlk deneme alanı ise New York olacak.

Yaprak güveleri sadece yarım inç boyutunda olabilir ancak Brüksel lahanası, lahana ve karnabahar için müthiş tehditler sunuyor ve çiftçilerin başını epey ağrıtıyor. Bu hafta ABD Tarım Bakanlığı potansiyel bir çözüm önerdi. Güvelerin genetiği değiştirilecek ve güveler zaman içinde kademeli olarak yok olacak. New York’un kuzeyindeki küçük bir bölgede yer alacak bir saha araştırması, ABD’de genetik mühendisliği kullanılarak bazı üstün özellikler ve karakter değişiklikleri yapılarak elde edilmiş bir böceğin ilk vahşi salınımı olacak.

Genetiği değiştirilmiş lahana yaprak güveleri, İngiliz biyoteknoloji firması Oxitec tarafından tasarlanmıştı. Oxitec, geçtiğimiz yıl Florida Keys’te genetiği değiştirilmiş Zika savaş sivrisineklerini serbest bırakma planları ile epey heyecanlıydı. Bu güveler de, sivrisineklerle benzer yaklaşımlar sergilemekte. Yapılan ve ilerleme kaydedilen çalışmalar sayesinde erkek güveler, dişilerle çiftleştiğinde ortaya çıkacak güvelerin olgunlaşmadan önce ölmesi sağlanacak.

Bu tarz yöntemler, hali hazırda 1950’lerden beri tarımsal zararları önlemek için kullanılıyor. Tarım sektörü buna benzer zararlılarla mücadele etmek için 1982 yılında kurt sineği larvalarını azaltmak için yeni zararlı böcek ilaçları üretme telaşı içine girmişti. Ancak böcek ilaçları her böceğin üzerinde etki etmediği için yine bir çıkmaza girildi.

Güveler, çiftçiler için büyük bir sorun ve artık ilaçların da etkisi bulunmuyor. Araştırmalara göre güveler, her yıl 5 milyar dolarlık zarar veriyor. Yakında yapılacak denemede, New York Cenevre’deki 10 dönüm arazide genetik olarak yeniden tasarlanmış güvelerin serbest bırakılmasını üzerine çalışılacak.

Araştırmalar sonucunda, yeniden tasarlanan böceklerin, insanlara ve doğaya kesinlikle zararsız olduğu tespit edildi. Ayrıca güvelerin bir kısmı sonrasında hayatta kalsa dahi, kış zamanı gelecek soğuklarla ölecekler.

Güveler üzerine yapılan laboratuvar ve sera denemelerinde, sivrisinek nüfusunu azaltmada etkili olduğu ortaya çıktı ancak açık havada nasıl olacağı henüz belirlenemedi. Araştırmacılar, birçok böcek üzerinde denemeler yaparak ekonomiye zarar veren böceklerin yayılmasını engelleme yolunda yeni adımlar atıyorlar.

Yapılan bu ve benzeri çalışmalar, normal seyrine bırakıldığında kendine yetebilen ekolojinin kendine özgü muazzam programına nasıl bir etki edeceği de merak konusu.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Konu hakkındaki düşüncelerini yorum kısmına yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın