Gerçek bal sahtesinden nasıl ayrılır

0
1033
Gercek-bal-sahtesinden-nasil-ayrilir

Hürriyet Gazetesi yazarı Erkan Çelebi’nin sahte bal satışlarının tüm engelleme çabalarına rağmen tam gaz devam ettiği yönündeki haberi gözleri sahte ve gerçek bal ayrımının nasıl yapılabileceğine çevirdi. Ancak tüketicilerin gerçek balı kokusu ve tadına bakarak ayırabilmesi çok zor.

Konuyla ilgili bilgi veren Eğriçayır Balı’nın üreticisi Celal Çay, gerçek bal çok kıymetli olduğu için piyasada çok miktarda sahte bal olduğuna dikkat çekti.

SADECE LABORATUVARDA AYRILIR

Çay, Anadolu yaylalarında yüzlerçe çeşit bitkiden toplanan yüzlerce farklı bal olduğunu belirterek, “Tüm bu ballar aynı koku ve tatta olmayacağından tüketicinin gerçek balı tat ve koku ile ayırmasına imkan yok. Gerçek bal sadece labaratuvar ortamında yapılan karbon (C13 ve C4) analizi ile ayrılır” dedi.

GERÇEK BAL KRİSTALLEŞİR

Kristalleşen balın şekerden üretilmiş olduğu yönünde Türkiye’de yanlış bilinen bir durum daha olduğuna işaret eden Çay, “Türk tüketicisi evindeki bal kristalleştiği zaman balın şekerden üretildiğini düşünüyor. Oysa arı kovanlarının şekerle beslenmesiyle üretilen ballar ve bir salgı balı olan çam balı asla kristalleşmez. Aksine, arıların çiçek nektarlarından topladığı ballar bir süre sonra kristalleşir. Kristalleşen ballar kristal hali ile tüketilebildiği gibi kışın kalorifer peteği veya sıcak suda bekletildiğinde çözünerek eski haline gelirler” dedi.

Tüketicilere denetlenmemiş ve açıkta satılan ballar yerine ambalajlanmış ve etiketlenmiş üreticisi belli olan balları tercih etmesi önerisinde bulunan Çay, “Tüketici tükettiği baldan emin olmak istiyorsa, Organik Sertifikali bal da tüketebilir. Çünkü bunların kovandan kavanoza kadar üretimi çok daha sıkı yapılıyor. Ancak piyasada açıkta köy balı ve organik bal diye de çeşitli satışlar yapılıyor. Tüketiciler mutlaka kavanoz üzerinde organik tarım logosunu ve denetlemeyi yapan sertifikasyon firmasının logosunu kontrol etmeli” dedi.

haber46

Bir Cevap Yazın