Gerekli önlemleri alırsak 10 milyar insanı beslemek mümkün

0
4117
Gerekli önlemleri alırsak 10 milyar insanı beslemek mümkün
Gerekli önlemleri alırsak 10 milyar insanı beslemek mümkün

Yeni bir çalışma bulgusu, 2050 yılına kadar 10 milyar insanı sürdürülebilir bir şekilde beslemek için, daha sağlıklı ve bitkisel temelli diyetlere doğru küresel bir değişim, gıda kaybını ve israfı yarı yarıya azaltarak ve tarım uygulamalarını ve teknolojilerini geliştirmeyi gerektiriyor.

Araştırmacılara göre, bu seçeneklerin benimsenmesi, iklim değişikliği, tarım arazilerinin kullanımı, tatlı su kaynaklarının çıkarılması ve ekosistemlerin gübre uygulamalarıyla kirlenmesi gibi küresel sınırların geçiş riskini azaltmaktadır.

Araştırmacılar göre, “Gezegen sınırlarının aşılmasından kaçınmak için tek bir çözüm yeterli değildir. Ancak çözümler birlikte uygulandığında, araştırmalarımız artan nüfusu sürdürülebilir bir şekilde beslemenin mümkün olabileceğini gösteriyor.

Birleşmiş eylemler olmadan, gıda sisteminin çevresel etkilerinin 2050 yılında nüfus artışının ve yağların, şekerlerin ve etin yüksek diyetlerinin artmasının bir sonucu olarak % 50-90 oranında artabileceğini gördük. Bu durumda, tüm gezegensel sınırlar Gıda üretimi ile ilgili olarak, bazıları iki kattan fazla aşılmış olacak.”

EAT-Lancet Gıda, Gezegen ve Sağlık Komisyonu’nun bir parçası olarak EAT tarafından finanse edilen ve Wellcome’ın “Gezegenimiz, Sağlığımız” ortaklığı ile Hayvan, Çevre ve İnsanlar arasında finanse edilen çalışma, ayrıntılı çevresel hesapları küresel gıda sisteminin bir modeli ile birleştirdi. Bu sayede dünya çapında gıda üretimi ve tüketimi izlenebilir oldu. Bu model ile araştırmacılar, gıda sistemini çevresel sınırlar içinde tutabilen çeşitli seçenekleri analiz etti.

HAFTADA ÜÇ GÜN ET YEMEMELİYİZ

  • İklim değişikliği, daha fazla bitki bazlı diyete yönelik diyet değişiklikleri olmadan yeterince hafifletilemez. Dünya çapında daha fazla bitki bazlı “flexitarian” (yarı vejetaryen) diyet kabul edilmesi, sera gazı emisyonlarını yarıdan fazla azaltabilir ve ayrıca gübre uygulaması, ekin alanları ve tatlı su kullanımı gibi diğer çevresel etkileri de dörtte bir oranına kadar azaltabilir.
  • Diyet değişikliklerine ek olarak, tarımda yönetim uygulamalarının ve teknolojilerinin iyileştirilmesi, tarım arazileri, tatlı su çıkarma ve gübre kullanımı üzerindeki baskıları sınırlamak için gereklidir. Mevcut ekim alanından artan tarımsal verim, dengeleme uygulaması ve gübrelerin geri dönüştürülmesi ve su yönetiminin iyileştirilmesi, diğer önlemlerin yanı sıra bu etkilerin yaklaşık yarısını azaltabilir.
  • Son olarak, gıda sistemini çevresel sınırlar içinde tutmak için gıda kaybını ve atıkları yarıya indirmek gerekir. Gıda kaybı ve atığın azaltılması, eğer küresel olarak elde edilirse, çevresel etkileri %16’ya kadar azaltabilir.

Haberin Devamı İçin Tıklayın.

Bir Cevap Yazın