Gıda ve Temizlik Ürünlerinde Sahte TSE Etiketi Uyarısı

0
1278

sahte TSE etiketiTeknolojinin gelişmesiyle sahte TSE etiketlerinin internet üzerinden kopyalanarak en çok gıda ve temizlik sektöründe belge sahtekarlığı yapıldığı, bildirildi.

Türk Standartları Enstitüsü’nce (TSE) belirlenmiş 30 bin 640 standardın bulunduğu Türkiye’de, “teknolojinin gelişmesiyle sahte TSE etiketlerinin internet üzerinden kopyalanarak en çok gıda ve temizlik sektöründe belge sahtekarlığı yapıldığı” bildirildi.
TSE Adana Bölge Müdürü Reşit Özuğur, yaptığı açıklamada, TSE’nin, firmaların ve üreticilerin kendilerine yaptıkları başvuruları değerlendirerek uluslararası standartlarda geçerliliğe sahip TSE belgesi verdiğini söyledi.
Özuğur, Türkiye’de hemen hemen neredeyse her şeyin bir standardının olduğunu, standardizasyonun ülkelerin ekonomik anlamda gelişmesine katkı sağladığını, bu nedenle kendilerine yapılan başvuruların tamamını değerlendirmeye aldıklarını ifade eti.
Değerlendirme ve belgelendirme çalışmalarının kendi alanında uzman meslek grubunda yetkilendirilmiş mühendisler tarafından yapıldığına dikkati çeken Özuğur, “Bugüne kadar TSE tarafından belirlenmiş 30 bin 640 standardın bulunduğu Türkiye’de, teknolojinin gelişmesiyle sahte TSE etiketlerinin internet üzerinden kopyalanarak en çok gıda ve temizlik ürünlerinde belge sahtekarlığı yapıldığına tanık oluyoruz” dedi.
Türkiye’deki bu sahteciliğin son zamanlarda artış gösterdiğini vurgulayan Özuğur, şunları kaydetti:
“Tüketiciye güven vermek isteyen bazı firmalar piyasada sahte TSE etiketli ürün satışı yapıyorlar. Çünkü bu ürünlerin piyasaya sürümü daha kolay. Fiyatını da cazip hale getirince tüketici hiç sorgulamadan bu ürünlere yöneliyor. Ancak tüketicilerimiz ürün alırken TSE belgesinin olup olmadığını mutlaka kontrol etmeli ancak, sahte olup olmadığını da sorgulamalı. Tüketiciler ürünün sahte TSE belgesine sahip olup olmadığını anlayabilmek için internet sitemizde TSE belgesine sahip firmaların listesine bakarak veya bize telefonla başvurarak bilgi alabilirler. “
Özuğur, toplumda çoğunlukla ucuz ürüne yönelişin hakim olduğunu ifade ederek, “Oysa, marketlerde ürünün ucuzuna değil, TSE belgelisine itibar edilmeli. Bu konuda, özellikle ev hanımlarına önemli görev düşüyor. Çünkü, gıda ve temizlik maddelerinde yapılan bu sahtecilikten dolayı hiçbir vatandaşımızın maddi ya da manevi zarar görmesini istemeyiz” dedi.
-YASAL BOYUT-
Özuğur, TSE etiketini izinsiz ve yasal olmayan biçimde kullananlarla mücadelelerinin etkin bir şekilde devam ettiğini belirterek, bu kapsamda tespit edilen firma ve üreticilere yasal mevzuat kapsamında suç duyurusunda bulunarak, hukuki süreç başlattıklarını kaydetti.
Vatandaşları bilinçli tüketici olmaları konusunda uyaran Özuğur, “Halkımız ne ucuzsa onu alıyor. Üründe TSE belgesi var mı yok mu ona bakmıyorlar. Halkımız ucuza yöneliyor. Ancak tüketicimiz ürün alırken TSE belgesinin olup olmadığına bakarsa ve bu yaygınlaşırsa bu sefer firmalar arasında rekabet ortamı oluşacak ve kalite artacak, fiyatlar da yükselmeyecektir” dedi.
Özuğur, TSE belgesi verdikleri üreticileri belirli periyotlarda denetleyerek aynı kalitede ürünler üretmeye devam edip etmediklerini kontrol ettiklerini, bu kapsamda Adana’da bu yılın başından itibaren 126 firmanın ara denetimden geçirileceğini kaydetti.
Kontrol çalışmalarının yanı sıra eğitime de önem verdiklerini anlatan Özuğur, belirli gün ve haftalarda okullarda ve çeşitli yerlerde toplantılar düzenleyerek tüketiciyi bilinçlendirdiklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: Haberler

Bir Cevap Yazın