Gıdada taksitsiz kaos

0
901
Gidada-taksitsiz-kaos

Kredi kartlarına getirilen taksit sınırlandırması gıdayı da vurdu. İşini kartı üzerinden taksitle yürüten üretici-toptancı ve bayi piyasayı kilitledi. Siparişler kesildi, üretim sekteye uğradı.

1 Şubat’tan itibaren kredi kartlarına getirilen taksit sınırlandırması gıda sektöründe faaliyet gösteren üretici-toptancı ve bayi ağını da vurdu. Toptancıya ödemelerini açık hesap ya da çek yerine son 4 yıldır kredi kartına taksitli olarak yapan bayiler, bu imkânın ortadan kaldırılmasıyla sıkıntıya düştü. Toptancıya verdikleri siparişleri bıçak gibi kesen bayiler perakende noktalara da mal dağıtamaz hale geldi.

SIKINTI YAŞANIYOR

Taksit yasağı gıda üretimini de etkiledi. Hammadde ya da yarı mamulu de kredi kartıyla taksitli alan üreticiler, finansal düzenlerinin bozulmasıyla sıkıntıya girdi. Çorlu’da üretim yapan Aymar Yağ’ın Yönetim Kurulu Başkanı Beşir Özyurt, gıda piyasasında toptancı bayiler ve üreticilerin zor durumda olduğunu söyledi.

KREDİ İMKâNI VARDI

Hayat adeta durdu. Bu toplumsal bir mesele” diyen Özyurt, şöyle konuştu: “Uygulama toptancı ve sanayici tarafında kaosa yol açtı. Bizim Türkiye’de 136 bayimiz var. Siparişler kesildi. Ayrıca üretici olarak biz de hammaddeyi taksitle alıyorduk. Bu da sıkıntıya girdi. Bankalar şirketlere kredi kartı vererek, 2 ay öteleme ve 6 taksitle kredi imkânı yaratıyordu. Hepimiz için bu bir kaynaktı.” Özyurt, bazı milletvekilleri aracılığıyla konuyu bakanlığa iletmeye çalıştıklarını, BDDK’dan yanıt beklediklerini ifade etti.

SENET GERİ DÖNDÜ

Tüketicilerin aşırı borçlanmalarını önlemek ve tasarrufu teşvik etmek için 1 Şubat’tan itibaren kredi kartına getirilen taksit sınırlamasının ardından beyaz eşya, cep telefonu ve bilgisayar gibi birçok üründe 24 aya varan senetli satışlar başladı. Beyaz eşya mağazaları 9’u kredi kartına 3’ü senet olmak üzere 12 ay taksitle satış yaparken, bazı mağazalar 24 aya varan senetli satışlarında aylık yüzde 7 gecikmeye ulaşan faizi uyguluyor. Tüketiciler Derneği Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Satıcılar, ürün bedellerini, izin verilen 9 taksitini kredi kartıyla tahsil ediyor, kalan miktar içinse borç senedi imzalatıyorlar” diye konuştu.

Murat BEŞİKTAŞ / Şahin Sucukları Genel Müdür Yrd.

Sermaye gücü önemli

Eğer firma güçlüyse, işini sağlam yapıyorsa, bayilerin de özsermayesi kuvvetliyse kredi kartına taksit yasağı sıkıntı yaratmaz. Bayi çekini ödüyor, havalesini yapıyor. Kredi kartı uygulaması ve öteleme bayilere sadece 3 ay rahatlama sağlıyordu. Daha sonra ödemeler yine belli bir döngüye girdiği için, nakit akışını bu sisteme göre ayarlamak gerekiyordu. Biz firma olarak açık hesap ve çekle çalışıyoruz.

Mehmet REİS / Reis Gıda Y.K.B

Esnafın sözü senet olmalı

Herkes kriz dönemlerinde gıda harcamalarının kesilmeyeceğini söyler. Ancak maalesef Türkiye’de bu zamana kadar geçerli değildi. Çünkü herkes taksitle cep telefonunu yenileyip, gıda harcamasından kesiyordu. Şimdi ben bütçenin önemli bir kısmının gıdaya kayacağını düşünüyorum. Eskiden söze güven vardı. Bu, erezyona uğramasaydı bankalar devreye girmezdi. Ancak yine eskisi gibi olacak. Herkesin sözü senet olacak. Herkes ayağını yorganına göre uzatacak.

Harun ÇALLI / ASÜD Başkanı

Vadenin kısalması olumlu

Kredi kartına taksit, toptancıların başvurduğu bir yöntemdi. Finans ihtiyaçlarını karşılıyorlardı. Bazı bayiler bol miktarda borçlanıyordu. Mali gücü olmayan toptancılar şimdi sıkıntıya girdi. Herkesin matematiğini iyi yapması gerekiyor. Ben vadenin kısalmasını olumlu buluyorum.

haber365

Bir Cevap Yazın