Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı’nın açıklaması…

0
1170

Özer AkbaşlıBizler; üretici temsilcileri olarak sizlerin aracılığı ile zaman zaman fındık ve fındığın üretimini ilgilendiren birçok konuda, başta fındık üreticisi çiftçilerimiz olmak üzere, fındığın içersinde bulunan kişilere, yaşadığımız tarımsal ve sosyal sürecin olumlu ve olumsuz tüm yönlerini anlatmanın ve bu konularda tüm kamuoyunun bilgi sahibi olmasının titizlikle üzerinde durduk.

Bu çalışmalarımızdan ve paylaştığımız bilgilerden bu güne kadar hep olumlu övgüler aldık.

Gerçeği yansıtmayan, taraf tutan, üzücü ve kırıcı hiçbir beyanatımız olmamıştır. Hatırlarsanız, 2010–2011

üretim sezonunda fındığın, sıkıntılı olacağını müteaddit zamanlarda sizlerin aracılığı ile tüm kamuoyu ile paylaştık.

30 Kasım 2010 tarihli FINDIK STRESTE! Başlıklı yazımız da, “ Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, 2011 yılı fındık tarımını olumsuz yönde etkiliyor.” dedik.

12 Aralık 2011 tarihli YALANCI BAHARA, FINDIK DA İNANDI! Başlıklı yazımızla “ Açıkçası çiftçiler olarak ne yapacağımızı şaşırmış vaziyetteyiz. Fındık ağaçlarımızın bu durumu, önümüzdeki kış ayı ile yaşanacak soğuk havalardan etkileneceği kesindir. Bu yıl da tüm çiftçilerin eli yüreğinde bir kış geçireceği artık kaçınılmaz olmuştur.” dedik.

24 Ocak 2011 tarihli FINDIĞI GÜZEL HAVALAR MAHVETT! Başlıklı yazımızla da “ Diğer bir endişemiz ise hava sıcaklıklarının, mevsim normallerinin üzerinde olması bu yıl bahçelerin erken uyanmasına sebep olacağı ve sonradan yaşanacak soğukların mahsule zarar vereceği yönündedir.” Diyerek tüm sürec hakkında bilgiler verdik.

Tüm bu gözlemlerimiz sonrasında, 14–28 Şubat 2011 tarihlerinde, ilimiz Tarım Bakanlığı, fındık Karanfili Sayım Komisyonu tarafından yapılan 2011 yılı tahmini fındık rekoltesi 85.000 ton, Türkiye genelinde ise 600.000 ton olarak tespit edilmiştir.

Bizler bu rekolte tespitlerinden sonra, fındık miktarının tespit edilenden daha az olacağını, iklim ve biyolojik şartların fındığın, süreç oluşumunu etkileyeceğini, bununda ilerideki zamanlarda daha iyi gözlenebilir ve anlaşılabilir olacağını da ifade ettik. Bu ön görümüzün, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da, ne kadar isabetli bir öngörü olduğunu hep birlikte müşahede ediyoruz ve edeceğiz.

Bu günlerde, alan üzerinde yaptığımız gözlem ve tespitlerde fındık, karanfilde tespit edilen rekolte miktarının çok altında bir rekolte de gerçekleşecektir. Bunun miktarını söylemek elbette oldukça zordur.

Konuyu irdeleyen çiftçiler ve akademisyenler ile yaptığımız istişarelerde, fındıkta bu yıl, önemsenecek derecelerde rekolte kayıpları ile karşılaşacağımız kesindir. Bu kayıp miktarı ile kayıp’a sebep olacak etkenler, çotanak sayımında elbette ortaya çıkacaktır. Buda, kararı değiştirmeyerek, kararın gerekçesini daha sonra yazmak gibi bir şey olacaktır.

Bu nedenlerle, üreticilerimiz mahsule dayalı borçlanmalarına dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizmek durumundayız. Ayrıca fındığın diğer tarafları da konuya hazırlıklı olmalıdırlar.

Kamuoyunun dikkatine sunarız.

Özer AKBAŞLI

Giresun Ziraat Odası Başkanı

Bir Cevap Yazın