Girişimciler, ekmeğini Avrupa Girişimcilik Ağı ile kazanıyor

1
894
Girişimciler, ekmeğini Avrupa Girişimcilik Ağı ile kazanıyor

Business Planet’ın bu bölümünde Romanya ekonomisinin üç büyük merkezinden biri olan Temeşvar’dayız. Oldukça hareketli olan şehirde iş arama ilanlarından çok iş verenlerin ilanları göze çarpıyor. Girişimciler işlerini geliştirmek için yaratıcı fikirlere sahip. Sektörün vazgeçilmezlerinden, bir aile şirketi olan ekmek fırınına konuk oluyoruz.

1991 yılında kurulan bu fırın, işlerini kısa bir sürede büyüterek 180 kişiye istihdam sağladı. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 5 milyon Euro’luk ciroya ulaşan fırın zinciri, son dört yıldır, yeni üretim binası kurmak, performansı yüksek makineler ve altı dağıtım kamyonu almak gibi çeşitli yatırımlara imza attı. Şirketin kurucularından Adina Bugescu, Avrupa Girişimcilik Ağı’na bağlı danışmanların görev aldığı Temeşvar Tarım ve Ticaret Odası’na başvurduğunu anlatıyor. 5 yıllık bir işbirliğinin ardından 750 bin Euro değerinde destek aldığını da sözlerine ekliyor: “Bu yardım verimliliğimizi artırmamıza ve Avrupa standartlarını yakalamamıza yaradı. Yatırımları yaptığımız zamandan günümüze dek yıllık ciromuz %25 oranında arttı. 60 kişiyi de işe aldık.”

Bugescu ailesine ait fırın 20 yıldır katkısız maya kullanarak %100 doğal ekmek üretiyor. Bu durum şirketin gelişimine büyük ölçüde katkıda bulunurken Adina Bugescu bununla yetinmediklerini dile getiriyor: “Günümüzde 14 fırına sahibiz. Hedefimiz yenilerini açmak, verimliliği ve üretimi artırmak. Başka bir hayalimiz de var: Unlu mamuller üzerine bir okul açmak.”

Avrupa Girişimcilik Ağı, Avrupa’nın bir çok ülkesinde temsilciliği olan bir mekanizma olarak KOBİ’lere çeşitli konularda destek sağlıyor. Bugescu, 2007’de Temeşvar’da kurulan birim sayesinde yalnızca Avrupa fonlarından yararlanmakla kalmayıp, seminerlere katılarak yeni pazarlara açılma yöntemlerini öğrendiğinden söz ediyor: “Avrupa Girişimcilik Ağı vasıtasıyla her yıl yurt dışında yaklaşık 3-4 seminere katılıyoruz. Avrupa Birliği içinde olduğu gibi 2 yıldır Amerika Birleşik Devletleri’nde de görevlere katıldık.” Genç girişimci, başarının sırrının kendisi için ne anlama geldiği sorusuna ise şu sözlerle yanıt veriyor: “Bizim için başarının anahtarları, kaynakları belirlemeden önce mali ihtiyaçları gerçekçi bir şekilde tespit etmek ve sonrasında şirketin felsefesine uyum sağlayan bir danışman bulmak.”

Kaynak: euronews

1 Yorum

Bir Cevap Yazın