Göçmen kuşlar geliyor

0
1027
Gocmen-kuslar-geliyor

Göçmen kuşlar yuvalarına dönüyor. 321 türe ev sahipliği yapan Kızılırmak’ta gökyüzü büyük yaban ördeği, leylek, balıkçıl sürüleriyle şenlendi. Van Gölü martıları, Çıldır Gölü’nün buzlarını delerek avlanmaya başladı.

Tüm yurtta etkili olmaya başlayan mevsimsel değişikliklerle birlikte artan hava sıcaklıkları nedeniyle göçmen kuşlar Kırıkkale kırsalına yerleşmeye başladı. 321 kuş türünün yaşam alanı olan Kızılırmak nehrine ev sahipliği yapan Kırıkkale’de göçmen kuşlar kırsal bölgelere yerleşmeye başladı. Baharın gelmesiyle Kırıkkale kırsalına göç eden binlerce göçmen kuş, büyük sürüler halinde gökyüzünde görülmeye başlandı. Göçmen kuşlar arasında Anadolu ’ya has yaban ördeği, leylek, yaban kazı, balıkçıl, kırlangıç ve kara sağan gibi türler yer alıyor.

MARTILAR GÖLLERDEKİ BUZLARI DELİYOR

Doğu Anadolu’da da ağır geçen kış şartları dolayısıyla göç eden kuşlar, havaların tekrar ısınmasıyla sulak alanlara dönmeye başladı. Kuzeydoğa Derneği’nden yapılan yazılı açıklamada, Kars, Ardahan ve Iğdır bölgesinde bulunan Kuyucuk, Aktaş, Çıldır, Çalı, Putka gölleri ile Kura Nehri’nin havaların ısınmasıyla canlanmaya başladığı belirtildi.

Dernekten yapılan açıklamada “Alanda bulunan mevcut sulak alanların yüzde 80’i donmuş durumda ancak bu baharın habercisi olan kuşların gelmesini engellemiyor. Kuyucuk Gölü’nün açık olan küçük bir kısmında bile 15 türden 1804 kuş, beslemek ve dinlemek için kendilerine buzun üstünde yer arıyorlar. Öte yandan Çıldır Gölü’nün incelen buz örtüsünün üstüne Van Gölü martıları buzu delerek balık yavrularını avlamaya başladılar” denildi.

ANADOLU DAĞ TURNASI

Ardahan’ın Göle ilçesinin ise 3 turnaya ev sahipliğinin yaptığının anlatıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi: “Yakın zamanda yapılan genetik araştırmalar, Doğu Anadolu’da üreyen turnaların sadece Doğu Anadolu ve Kafkasya’da yaşayan Anadolu Dağ Turnası (Grus grus archibaldi) olarak isimlendirilen yeni bir turna alt türü olduğunu gösterdi. Soyu en tehlikede olan turna cinsi olan Anadolu Dağ Turna’sından dünyada sadece 20 çiftin ülkemizde ise 6 çiftin ürediği düşünülüyor. Maalesef 2012 yılına kadar Ardahan Putka Gölü’nde üreyen bir çift Anadolu Dağ Turnası, KuzeyDoğa Derneği’nin taleplerine rağmen Putka Gölü’nün yanına Ardahan Üniversitesi’nin inşa edilmesi sonucu artık Putka Gölü’nde görülmüyor. Doğu Anadolu’nun sulak alanları uyanmaya ve misafirlerini ağırlamaya başladı. Bunların arasında, kışın donmayan Aras Nehri Kuş Cenneti ise ayrı bir önem taşıyor. Iğdır’ın mikro iklim özelliğini en iyi yansıtan bu sulak alan, hem kış aylarında Doğu Anadolu’nun donmuş sulak alanlarında yaşayan kuşlar bir kış sığınağı oluyor hem ilkbaharda yüzbinlerce kuş Afrika dönüşü bu küçük sulak alanda göç molası veriyor hem de binlerce üreyen kusa ev sahipliği yapıyor.”

haber365

Bir Cevap Yazın