Grönland’daki Buz Tabakası Artık Geri Dönülemez Derecede Eridi

0
3417
Grönland'daki Buz Tabakası Artık Geri Dönülemez Derecede Eridi
Grönland'daki Buz Tabakası Artık Geri Dönülemez Derecede Eridi
Yeni yayınlanan bir araştırmaya göre Grönland, öyle hızlı bir şekilde erimeye başladı ki küresel ısınma aniden dursa bile buz tabakasını yenileyemeyecek. Grönland’ın erimesinin okyanus seviyesini ne kadar yükseltebileceği de tahmin edilemiyor.

Son yıllarda küresel ısınmanın getirdiği sonuçları çıplak gözle görmeye başladık. Dev buz kütleleri sıcaklık sonucunda eriyerek okyanus seviyesinin artmasına yol açtı; iklimlerimiz değişti. Yapılan birçok araştırmaysa en kısa sürede önlem almaya başlamazsak bu durumdan geri dönemeyeceğimiz sonucunu göstermeye başladı.

Fakat National Nature dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, diğer çalışmalara göre daha da olumsuz bir sonuca varılmasını sağladı. Çalışmaya göre Grönland’daki buz tabakası, artık geri dönülemez bir biçimde eridi. Peki bu ne anlama geliyor?

Grönland küresel ısınma aniden dursa bile eriyecek:

Çalışmanın vardığı sonuca göre küresel ısınma şu dakika itibariyle aniden ortadan kalksa bile Grönland, eski halini kazanamayacak. Bunun sebebiyse Grönland’daki buz tabakasını oluşturan yıllık kar tabakasının buzulların erime hızıyla kafa tutamayacak hale gelmesi.

Araştırmacılar, çalışma kapsamında Kuzey Kutup bölgesinde 200’den fazla buzulu 2018’e kadar 40 yıllık sürede elde edilen uydu verileriyle incelediler. Verilerin incelenmesi sonucundaysa araştırmacılar, buz tabakasının erime hızının kar yağışına fark attığı sonucuna vardılar.

Grönland’a yağan kar, buz tabakasının üstünü kaplayarak tabakanın erimesini yavaşlatabiliyordu. Ancak şu anda okyanusların da ısınmasıyla birlikte Grönland’ın daha da hızlı buz tabakası kaybettiği keşfedildi. Dolayısıyla kar yağışı artık tek başına Grönland’ı korumak için yeterli olamamaya başladı.

Grönland, şu andaki verilere göre okyanusa her yıl 280 milyar ton eriyen buz ekliyor. Bu da Grönland’ı okyanus seviyelerinin yükselmesini sağlayan en büyük fiziksel kaynak yapıyor. Araştırmacılar, Grönland’ın öyle hızlı eridiğini söylüyorlar ki okyanus seviyesinde yaşanacak yükselme artık tahmin edilemiyor.

Bir Cevap Yazın