NASA’nın desteğiyle başlatılan “Growing Beyond Earth” yarışması, uzayda bitki üretebilmeyi mümkün kılacak teknolojik inovasyonları ortaya çıkaracak.
İnsanlık artık komşu gezegeni ziyaret etmenin eşiğinde. Çok yakın bir tarihte Mars’a insanlı uçuş için artık heyecanlı bekleyiş başlamışken dünyanın pek çok yerinden olduğu gibi Türkiye’den de bu zorlu ancak tarihi göreve dahil olmak isteyen pek çok kişi var.
Ancak Mars yolculuğu da dahil olmak üzere uzaya dair misyonların birden çok boyutu var. Bunların arasında belki de en önemlisi, dünyanın dışında hayatı sürekli kılabilecek gıda tedarikini sağlamak. Bunun için Mars yüzeyinde tarım yapabilmeyi mümkün kılacak çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor.
Uzayda tarıma dair en parlak fikirler yarışacak
Bu hayale dahil olma ve gerçekliğe dökme konusunda ise iş en başta bitki ve genetik bilimcilere ve mühendislere düşüyor. ABD’nin Florida eyaletindeki Miami’debulunan Fairchild Tropikal Botanik Bahçesi, “Growing Beyond Earth Maker Contest” yarışması uzayda bitki yetiştirme konusundaki parlak fikirleri ve yaratıcılıkları bir araya getirmeyi amaçlıyor.
ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) ortaklığında başlatılan projede, uzayda insan müdahalesi olmadan bitki üretebilecek, kendi kendine yetebilen, robotik ve otomatik dikim ve hasat sistemi tasarımları yarışacak. Biyoteknoloji, mühendislik, tarım veya üretimle ilgilenen herkesin katılabileceği yarışma profesyonel, üniversite ve lise takımları olmak üzere üç kategoriye ayrılacak.
Galipler NASA’da görev alacak
3 Şubat 2020’ye kadar teslim edilmesi gereken tasarımlar, NASA mühendisleri ve botanik bilimcilerden oluşan jüri üyelerinin değerlendirmesi ile seçilecek. Her bir kategorinin galiplerine 2020 Nation of Makers yıllık konferansına katılmak için belli bir maaş bağlanacak ve gelecekteki NASA görevlerinde yer almaları için değerlendirilecek.