Gündem yine ithalat

0
889
Gundem-yine-ithalat

Hayvancılıkta ithalatın tekrar gündeme geldiğine dikkati çeken tarım ve hayvancılık sektörüne yönelik makineler üreten LandForce’un yönetim Kurulu Başkanı Cevat Kır, “Besi çiftliklerinin ciddi oranda boşaldığını görüyoruz. Bunu LandForce olarak besicilik sektörü için ürettiğimiz yem karma makinelerinde yüksek metreküplülere oranla nispeten daha düşük metreküplük yem karma makinelerimize olan talepteki artıştan da anlıyoruz” dedi.

Kır, “Et fiyatlarının hızlı tırmanışı ve buna bağlı azalan büyükbaş besilik hayvan nüfusunu artırmak için hükümetin besilik dana ithalatında yüzde 15 olarak uygulanan gümrük vergisini sıfırlamak için çalışma başlattığını basından okuyoruz. Duyumlar hayvancılık sektöründe umutları yeniden yeşertti ama vergi oranı sıfırlansa da döviz fiyatlarındaki artış nedeni ile gerçekleşecek ithalat geçmiş yıllardaki kadar olamayabilir” diye konuştu.

ETİN KİLOSU 17,5 LİRA

Karkas etin kilosunun 17,5 lira besilik canlı hayvanın ise kilosunun 10 lira olduğuna dikkati çeken Cevat Kır, “Dört yıl önce yine et sektöründe tehlike çanları çaldığında hükümet önce kasaplık canlı hayvan, ardından besilik hayvan ve sonrasında da karkas et ithalatına izin vermişti. O dönemde yaklaşık 3-3,5 milyar dolarlık bir ithalat gerçekleşmişti. Besi çiftliklerindeki hayvan sayısının azalmasıyla ithalat bir kez daha gündeme geldi. Bu kez sadece besilik dana ithalatı için vergi sıfırlaması yapılacağı konuşuluyor. Ancak bu sefer 4 yıl önceye göre döviz bazında yüzde 20 ila 30’u aşan daha yüksek bir maliyet söz konusu olacak. Ayrıca yem fiyatlarında yüzde 25’leri bulan artışlar var. İthalat ile birlikte karkas et ve besilik canlı hayvanın kilogram fiyatının da düşecek olması nedeni ile besi çiftlikleri üretim maliyet oranlarını dengelemede güçlük çekecekleri aşikar” dedi

YÜZDE 30 TASARRUF SAĞLIYOR

Besicilerin maliyetleri düşürmesi için üretimde makine kullanımının yaygınlaşması gerektiğine dikkati çeken hayvancılık ve tarım makineleri sektöründe bir dünya markası haline gelen LandForce’un Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Kır, “Örneğin yem karma makineleri maliyetlerini aşağıya çekmek isteyen besi çiftliklerinin karlılığına büyük katkı sağlıyor. Çünkü besilik hayvanlara daha homojen yem dağıttığı için yem ve işçilik maliyetlerinde yüzde 30 tasarruf sağlamakta, daha homojen yem yiyen hayvanlarda süt üretimi de yüzde 20-30 oranında artığında besi çiftliklerinin gelirleri ve buna bağlı olarak karlılıkları da artmakta” diye konuştu.

haber46

Bir Cevap Yazın