Gündoğdu: Kirli pamuk ekonomiye zarardır

0
1235
pamuk

pamukKahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından pamuk üretiminin iyileştirilmesi için eğitim ve yayın kampanyası başlatıldı.

Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Gündoğdu, açıklamasında, pamuğun ülke ekonomisi için stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Gündoğdu, “Birçok sanayinin hammaddesini oluşturan pamuk, gerek tarım gerekse sanayi alanında yüzlerce kişi için geçim kaynağı demektir. Kirlenme, pamuğun kalitesini düşürür ve büyük kayıplara sebep olur. Bu nedenle ilimizdeki pamuk üretiminin iyileştirilmesi için eğitim ve yayın kampanyası başlattık.” dedi.
İl Müdürü Gündoğdu, Türkiye’de her yıl ortalama 700-750 bin hektar alanda ekimi yapılmakta ve 800-900 bin ton lif pamuk üretilmekte olduğunu hatırlattı. Gündoğdu, beyaz altın olarak adlandırılan pamuğun, tarım sektörüne ve ülke ekonomisine, yıllık olarak ortalama 17 milyar dolar katma değer sağladığını, bunun 7 milyar dolarının ihracattan elde edildiğine dikkat çekti.
Kirli pamuğun, sadece milli ekonomiye zarar olmadığını, tarımından sanayiine, çalışan herkesin kazancını etkileyeceğini söyleyen Gündoğdu, katma değerin düşmesi, üreten ve çalışan herkes için daha az kazanç olduğunu belirtti. Gündoğdu, “Pamuktaki kirlilik kütlü pamukların alım fiyatını düşürür. Kütlü pamuk alım fiyatı, kütlülerin sınıf ve tipine göre verilir. Sınıf ve tipin belirlenmesinde, kütlüdeki yabancı madde miktarı ve renk durumu esas alınır.’’ diye konuştu.
Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Gündoğdu, ayrıca, Kahramanmaraş’ın tarım potansiyelinde 80 bin dekar üretim alanı ile önemli bir yere sahip olan pamuk ekim alanlarının daha da artırılması, pamuk tarımında yaşanan problemlerin çözümü, birim alandan alınan ürün miktarı ve kalitesinin artırılması için, pamuk ekiminin yoğun olarak yapıldığı köylerde çiftçi toplantıları yapılarak, pamuk üreticilerinin bilgilendirileceğini kaydetti.(CİHAN)

Bir Cevap Yazın