ANTALYA’daki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin Müdürü Prof. Dr. Zeki Eker, güneşin 11 yılda bir yükselen manyetik aktivitesinin bu yıl maksimum düzeye çıkması üzerine oluşan elektromanyetik alanın aşırı stres, sinir, öfke, depresyon ve uyku bozukluğuna yol açabileceği uyarısında bulundu.
Güneş üzerinde sıcaklık derecesi azalan ve leke şeklinde görülen bölgelerde oluşan manyetik aktiviteler, bu yıl maksimum düzeye çıktı. 2013 yılındada devam edecek bu patlamalar sonucu kopan parçacıklar uzaya dağılmaya başladı. Antalya’da, Akdeniz Üniversitesi kampüsü içinde bulunan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin Müdürü Prof. Dr. Zeki Eker, dünyanın manyetik alanına giren bu parçacıkların yarattığı elektromanyetik etkinin ruhsal bozuklukların şiddetini artırabildiğini söyledi. “Aşırı stres, uyku bozukluğu, öfke, sinir, depresyon gibi etkileri olabiliyor” diyen Prof. Dr. Eker, patlamalardan uyduların zarar görmesi halinde cep telefonu, radyo, televizyon, GPS gibi iletişim kanallarının da etkileneceğine dikkati çekti. Prof. Dr. Eker, patlamaların oluşturduğu radyasyon nedeniyle yüksek irtifada uçuş yapan uçakların da etkilenebileceği uyarısında bulundu.
PATLAMALAR LEKELİ ALANLARDA
Güneş üzerindeki patlamalara neden olan lekelerin ilk defa 1609 yılında Galileo Galilei’nin teleskopunda görüldüğünü belirten Prof. Dr. Zeki Eker, lekeli alanların, güneşin parlak kısımlarına göre daha karanlık göründüklerini ve onun için leke denildiğini söyledi.
Lekeli görülen yerlerde güneşin manyetik alanlarının daha kuvvetli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Zeki Eker, “Onun için bu aktiviteye de güneşin manyetik aktivitesi deniliyor” dedi.
(DHA – Mehmet ÇINAR)
Kaynak: F5 Haber