Güneydoğu son 80 yılın en yağışlı Nisan ayını yaşadı

0
1096

Yağış - YağmurDİYARBAKIR (A.A) – Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne Nisan ayında düşen yağış miktarı son 80 yılda aynı dönemde düşen yağış miktarından daha fazla oldu. Geçen ay bölgeye düşen yağış miktarının, uzun yıllar Nisan ayı yağış ortalamasından 3.5 daha fazla olduğu belirtildi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hububat üretiminde Nisan ayı yağmurlarının büyük önem taşırken, bu yılın nisan ayında düşen bol yağış yöre çiftçisinin yüzünü güldürüyor. Hemen hemen her yıl nisan aylarında üreticilerin yağış düşmesi umuduyla ”yağmur duasına” çıktığı bölgeye, bu yıl beklentilerin çok üzerinde yağış düştü.
Diyarbakır Meteoroloji Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Yergin AA muhabirine, bu yılın Nisan ayında Şırnak’a 276, Siirt’e 238, Diyarbakır’a 209, Batman’a 193 ve Mardin’e ise 145 kilogram yağış düştüğünü belirterek, bu miktarların kentlerin uzun yıllar ortalamasının yaklaşık 3.5 katından daha fazla olduğunu söyledi. Türkiye genelinde geçen nisan ayında bol yağış düştüğünü belirten Yergin, ”Bölge müdürlüğü olarak 1931 yılından bu yana yağış kayıtlarını tutuyoruz. O tarihten bu yana nisan ayında bu kadar çok yağış düşmemiş. Bu tarihe kadar nisan ayında en çok yağış 1954 yılında 176 kilogram olarak gerçekleşmiş. Diyarbakır’ın uzun yıllar nisan ayı yağış ortalaması 61 kilogramdır. Ancak bu yılın nisan ayında 209 kilogram yağış düştü. Önümüzdeki bir kaç gün içerisinde de yağış düşmesini bekliyoruz” dedi.
Diyarbakır Tarım İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya ise bölgeye sonbahar ayında yeterli yağış düşmediğini, bu nedenle hububat rekoltesinde düşüşüş olabileceğine ilişkin beklentilerin oluştuğunu söyledi. Geçtiğimiz Kasım ayından, Aralık ayının ortasına kadar Diyarbakır’a yağış düşmediğini hatırlatan Koçkaya, bu nedenle geçen ay bol yağışın düşmesinin kendilerine çok sevindirdiğini bildirdi.
Koçkaya, sadece Diyarbakır’da yaklaşık 500 bin hektar alanda hububat üretiminin yapıldığını kaydederek, şöyle dedi:
”Hububat üretimi açısından Eylül-Nisan dönemi çok önemlidir. Sonbaharda yaşanan kuraklık nedeniyle yağış açıklığını geçen ay bol yağış gidermiş oldu. Bu dönemde bölgeye düşen yağış miktarının uzun yıllar ortalaması 413 mililitredir. Bu yıl bu rakamı aşıldı. Bu sayede kuraklık riski ortadan kalkmış oldu. Bol yağış, hububat rekoltesini artıracak.
Ancak yağış miktarının yüksekliği nedeniyle hububat ekili tarlada nem oranı yükseldi. Bunun sonucunda da sarı pas hastalığı ortaya çıkabiliyor. Yer yer bu ihbarları alıyoruz. 25 ekibimiz köy köy dolaşarak çiftçileri bu hastalığa karşı uyarıp, bilgilendiriyor. Çiftçilerimiz bol yağış nedeniyle sarı pas hastalığına karşı önlem almalı. Hububat ekili arazilerinde ilaçlamaya yapmalarını istiyoruz. Aksi takdirde bu hastalık verim kaybına neden olur.”
-”TARİHİ BİR NİSAN AYI YAŞIYORUZ”
Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, bol yağışın çiftçileri sevindirdiğini belirterek, Nisan ayında düşen bol yağışın çiftçinin daha fazla ürün elde etmesine ve yeraltı su kaynaklarının artmasına katkı sunacağını söyledi.
Kahta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Turanlı ise bol yağışın artık tarladaki hububata zarar vermeye başladığını ifade ederek, ”Eskiden her nisan ayında yağmur duasına çıkardık. Ancak bu yıl çok farklı oldu. Beklentilerin çok ama çok üzerinde yağış düştü. Bazı tarlalarda pas hastalığı başladı”
Çiftçilerden Baran Karahan da sonbahar aylarında yaşanan kuraklık nedeniyle endişeye düştüklerini belirterek, geçen nisan ayında düşen yağışın çiftçinin bu tedirginliğini ortadan kaldırdığını söyledi.
Nisan ayında düşen yağış nedeniyle tarladaki ekili hububatın çok iyi geliştiğini vurgulayan Karahan, ”47 yaşındayım ve yaşamım boyunca böyle yağışlı bir nisan ayı görmedim, büyüklerimizden de gören olmamış. Tarihi bir nisan ayı yaşadık. Bol yağışlı dönemlerde pas hastalığı oluşuyormuş, bu konuda uyarılar aldık. Nisan ayında düşen bol yağış, sonbahardaki kuraklığı telafi etti” diye konuştu.

Bir Cevap Yazın