Günlük 63 milyon litrelik maden suyu kaynağının yüzde 2’si şişeleniyor

0
2476
maden suyuMadensuyu kaynağı bakımından dünyanın en zengin 10 ülkesi arasında yer alan Türkiye, bundan istifade etmiyor. 225 madensuyu kaynağının günlük debisi (boşalım) 63 milyon litre olmasına rağmen bunun sadece yüzde 2’si şişelenip satılabiliyor. 
600 milyon TL’lik ekonomik hacme sahip sektörün, madensuyu kaynak potansiyelinin değerlendirilmesi halinde ülke ekonomisine 4-5 milyar dolarlık katma değer sunulabileceği tahmin ediliyor. Yine günlük kişi başı İtalya’da 158, Belçika’da 124, Fransa’da 116 litre olan madensuyu tüketimi Türkiye’de sadece 10,5 litre. Sektör geçtiğimiz sene sadece 100 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Madensuyu Üreticileri Derneği’nden (MASUDER) edinilen bilgiye göre, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı 23 aktif 32 madensuyu firması bulunuyor. Değişik bölgelerde toplam 225 ayrı madensuyu kaynağının potansiyeli ise günlük 63 milyon litre. Bu rakam üretim bazında düşünüldüğünde yıllık 100 milyar şişeye denk geliyor. Ancak, potansiyelin yüzde 2’si şişelenip satılabiliyor.
POTANSİYELİN YÜZDE 98’İ BOŞA AKIYOR
MASUDER Genel Sekreteri Levent Sungur, Türkiye’nin jeolojik yapısından dolayı madensuyu yönünden dünyanın zengin ilk 10 ülkesi arasında kabul edildiğini aktardı. Bu zenginliğin sebebini, Türkiye’nin Alp-Himalaya orojenik kuşağı üzerinde bulunmasına bağlayan Sungur, jeotermal kaynaklar bakımından zengin ülkelerin maden suları bakımından da zengin ülkeler olarak kabul edildiğini belirtti.
Sungur, jeotermal kaynak ve madensuyu yönüyle zengin ilk on ülke olarak, Japonya, İzlanda, Yeni Zelanda, Endonezya, Türkiye, ABD, Fransa, İtalya, Çin, Macaristan’ı saydı. Türkiye’nin günlük madensuyu boşalımı 63 milyon litre olduğunu, bu potansiyelin yüzde 2’lik kısmının kullanıldığını yüzde 98’lik kısmının boşa aktığını anlattı.
Maden suyu kaynağı bakımından 76 kaynak ile Kuzey Anadolu’nun ilk sırada yer aldığını açıklayan Levent Sungur, Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde sadece 3 kaynak olduğunu, ancak herhangi bir işletmenin faaliyet yürütmediğini bildirdi.
TÜRKLERİN YOĞUN OLDUĞU ÜLKELERE İHRACAAT ARTIYOR
Sektörde ilk olarak Türk nüfusunun yoğun olduğu Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya ve Fransa gibi Avrupa ülkeleri ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ürün satıldığını belirten MASUDER Genel Sekreteri Levent Sungur, Ortadoğu’ya yapılan ihracatın artık Irak’a da başladığını kaydetti. Sungur, iç pazardaki beklenmedik daralmalara karşı alternatif oluşturmayı ve aynı zamanda değişik pazarlara girerek kapasite kullanımını yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi. Sungur şöyle devam etti:
“2010 yılı itibariyle 100 milyon dolar tutarında olan ihracatın yapılan yeni teknolojik yatırımlar ve yenilenen yönetmenlik sayesinde bu yıl içinde artış sağlaması bekleniyor. Kaynak bakımından zengin olmamıza rağmen ne yazık ki; madensuyu tüketimimiz son derece azdır. Bu az tüketimin birkaç nedeni olmakla beraber en önemli neden madensuyunun tanıtım yetersizliğidir. Türk insanı madensuyunu sadece hazmı kolaylaştırıcı bir içecek olarak tanımakta ve bir nevi ilaç niyetine kullanmaktadır. Aromalı madensuyunun da piyasaya çıkmasının etkisiyle tüketimde önemli bir artış gözlenmiştir. Ancak halen İtalya’da kişi başına 158 litre olan madensuyu tüketimi ülkemizde 10,5 litre.”
ÜLKE KİŞİ BAŞI YILLIK TÜKETİM (Litre)
-İTALYA 158
-MEKSİKA 139
-BELÇİKA 124
-FRANSA 116
-ALMANYA 100
-İSPANYA 99
-İSVİÇRE 96
-AVUSTURYA 78
-PORTAKİZ 43
-İRLANDA 20
-HOLLANDA 18
-TÜRKİYE 10,5
(CİHAN)

Bir Cevap Yazın