‘Gürcistan fındık ihracatından pay çaldı’

0
1060
Gurcistan-findik-ihracatindan-pay-caldi

Avrupalı ülkelerin İtalya ve Gürcistan’ın fındığını tercih etmeye başlaması, Türkiye’nin fındık ihracatını büyük oranda düşürdü.

ORDU – Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, bu sezon geçen sezonun aynı dönemine göre daha az fındık ihracatı yaptıklarını belirterek, “İtalya ve Gürcistan Türkiye’nin ihracat pazarından epey pay çaldı” dedi.

Gürsoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, rekoltesi ve kalitesi Türkiye’den daha iyi olan Gürcistan ve İtalya fındığının daha ucuz fiyattan satılmasıyla Türkiye’nin ihracatında düşüş yaşandığına işaret etti.

Özellikle bu sezon Avrupalı ülkelerin İtalya ve Gürcistan’da üretilen fındığı tercih etmeye başlamasıyla 5,5 ay içinde 36 bin ton daha az fındık ihracatı gerçekleştirdiklerini vurgulayan Gürsoy, Türkiye’nin rakipleriyle mücadele edebilmesi için fındık kalitesini iyileştirmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin fındık ihracat pazarının yüzde 74’ünün Avrupa pazarı olduğunu belirten Gürsoy, şöyle devam etti:

“Avrupa pazarında 2008-2009 yıllarında kriz vardı. Artık buradaki kriz de yavaş yavaş atlatılıyor. İnşallah bu Türkiye ihracatına olumlu yansıyacaktır. Bu sene özellikle çok özel bir sezon. Bu sezon rakibimiz olan hem İtalya hem de Gürcistan’ın fındık üretimi ve kalitesi son derece iyiydi. Dolayısıyla bu ülkeler Türkiye’nin fındık pazarından epey pay çaldılar. Yaklaşık 5,5 ay içerisinde 36 bin ton daha az iç fındık ihraç edildi. Bu da 75 bin ton kabuklu fındığa tekabül eder. Geçen seneye göre bu sezon 5,5 ay içerisinde daha az ihracat yapıldı. Tahminlerimize göre bizim pazarımızdan 25 bin tonunu Gürcistan, geri kalanını ise İtalya aldı”

“Fındık kalitemizin iyileştirilmesi gerekiyor”

Türkiye’de üreticilerin fındık bahçelerine daha iyi bakım yapması gerektiğine de işaret eden Gürsoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rakiplerimizin stok ve kalite durumları Türkiye’yi oldukça yakından ilgilendiriyor. Biz de fındık az ya da çok olması fındık ihracatını etkilemiyor. Rakiplerimizi de takip etmemiz lazım. Bu nedenle ülke olarak fındığımızın kalitesine daha dikkat etmemiz gerekiyor. Biz üreticiler olarak bu zamana kadar hep fiyat konusunda odaklanmışız. Millet olarak aslında maliyet konusuna odaklanmamız lazım. Dolayısıyla birim alandan daha fazla verim almalıyız. Biz dönüm başı 60 ile 80 kilo arasında ortalama ürün alırken rakiplerimiz 200 ile 250 kilogram arasında ürün alıyor. Ülke olarak verimimizi yükseltmemiz lazım. Bunun için de yaşlı bahçelerimizi gençleştirmemiz gerekiyor. Gübre ve ilaç kullanımını bilinçli yapmamız son derece önemli. İyi tarım uygulamalarının da gereğini yapmamız lazım. Sulamalarımızı daha dikkatli yapmalıyız. Eğer bunları yaparsak kaptırdığımız pazarı geri alabiliriz”

haber46

Bir Cevap Yazın