Eski çağlarda “kutsal zeytin” olarak adlandırılan “güz yemişi”nin içeriğindeki likopen maddesi nedeniyle birçok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. Türkiye’deki üretiminin artırılması için çalışma başlatılan güz yemişi, başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere Türkiye’nin her yöresinde üretilecek.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bağ Yetiştirme ve Islahı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Çelik tarafından 5 yıl önce üniversitenin araştırma ve uygulama sahasında yetiştirilen meyvenin ülke genelinde yaygınlaştırılması sağlanacak. Çelik, “mucize yemiş” olarak da bilinen ve birçok hastalığın önlenmesinde etkili olan güz yemişinin, ülke genelinde yetiştirilmesini sağlayacaklarını belirtti.
Güz yemişi meyvelerinde domatese göre 18 kat daha fazla likopen maddesi olduğunu aktaran Çelik, “Likopen, birçok kanser hastalığının önlenmesinde etkindir. Aynı zamanda kalp sağlığına da iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu nedenle başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere ülkemizin bütün yörelerinde bu meyveyi yaygınlaştırmaya çalışıyoruz” dedi. Güz yemişinin Asya’dan dünyaya yayıldığını, 1800′lü yıllarda Amerika ve İngiltere’ye taşındığını, 2000′li yılların başlarında ise Türkiye’ye getirildiğini vurgulayan Çelik, meyvenin Asya ülkelerinde halk hekimliği kapsamında yüzyıllardır kullanıldığını vurguladı.
Kaynak: TarlaSera.com