Hamsi için ‘acil envanter’ talebi

0
953
Hamsi için 'acil envanter' talebi
Hamsi için 'acil envanter' talebi

Karadeniz İşadamları Derneği’nin düzenlediği ortak akıl toplantısında buluşan balıkçılar, hamsi popülasyonunun son yıllarda azaldığını belirterek, acil bir envanter çalışması talep etti.

İş çevreleri Karadeniz’in simge balığı hamsinin popülasyonunda yaşanan azalmanın önüne geçilebilmesi için acilen bir envanter çalışması yapılmasını, deniz ve balık izlenerek kota sistemine geçilmesini istiyor. Karadeniz İşadamları Derneği (KARGİD) tarafından düzenlenen “Karadeniz Balıkçılığı ve Hamsinin Ekonomik Değeri” konulu ortak akıl toplantısı Trabzon’da gerçekleştirildi. Sektör temsilcileri ve akademisyenlerin söz aldığı toplantının moderatörlüğünü DÜNYA Gazetesi yazarı Dr. Rüştü Bozkurt yaptı. Toplantıda söz alan sektör temsilcileri, bir kaç yıl içinde hamsinin net stoklarının belirlenmesi gerektiğini ifade ederek, Fatsa-Yason Burnu, Araklı-Çamburnu arası gibi belirlenmiş yerlerde hamsinin sığınabileceği, aşırı avcılıktan korunabileceği bölgeler oluşturulmasının yararlı olacağını kaydetti. Hamsi avlama ruhsatı olan 250 tekneden fiilen çalışan kaç tekne olduğunun bilinmediğine dikkat çeken iş çevreleri, profosyonel balıkçı için geçerli menzil yasağının amatör balıkçılara da uygulanmasını istiyor. Türkiye’de balıkçılık mesleğinin tanımlanmamış olduğunu, her isteyen tekne sahibinin av ruhsatı alabildiğini belirten iş çevreleri, bilinçsiz avlanmaya karşı denetim eksikliği olduğunu ifade etti. Denizlerde ekosistem temelli bir yönetim oluşturulmasını öneren sektör temsilcileri, önce hamsinin korunması sonra da sanayisinin kurulması gerektiğini vurguladı.

Mutlu: Bilinçsiz avlanmaya karşı denetim eksikliği var

Hamsinin beslenmek üzere toplandığı (kuyu yaptığı) bölgelerin besin dengesi değişimiyle birlikte azaldığını belirten Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, “30-40 mil açıkta ışıkla yapılan avlanma nedeniyle göç kıyıya ulaşmadan seyir değiştirdi. Küresel ısınma da göç şeklini değiştirdi. Bilinçsiz avlanmaya karşı denetim eksikliği var. Hamsi göç yolunu çabuk tamamlayınca balıkçılar birleşerek gündüz avlanma yasağı koydurttu. Böylece sezonun nispeten daha da uzamasını sağlamayı amaçladık. Esas konu Türkiye’de balıkçılık mesleğinin tanımlanmamış olması. Balık avlama ruhsatı alınabilmesi için sertifikalı balıkçı olunması gerekir. Her isteyen tekne sahibinin av ruhsatı alması tüm balıkçılığı olumsuz yönde etkiliyor” dedi.

Sağlam: Balıkçıların stoklar üzerindeki av baskısına müdahale edebiliriz

Hamsinin bolluğunu, göçünü etkileyen faktörlerden birinin çevresel parametreler olduğunu belirten Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Dr. Hacer Sağlam, “Kuzey Denizi’ndeki suların sıcaklığına bağlı olarak hamsi Türkiye denizine göçünü başlatıyor. Buna çok fazla müdahale edemiyoruz. Buradaki balıkçıların stoklar üzerindeki av baskısına müdahale edebiliriz. Hamsi bolluklarındaki değişiklikler bundan da kaynaklanıyor olabilir. Daha sağlıklı çalışma olması için enstitünün yaptığı çalışmaların sürekliliği olmalı. Yani hamsi stoklarının düzenli olarak izlenmeli. Sadece tek türe dayalı stok tespitleri de sağlıklı değil. Artık AB ülkeleri ve diğer ülkeler çok türe dayalı stok tespiti yapıyor. Balık besini bolluğu da önemli. Eğer buradaki sularda besinle ilgili çalışmalar sağlıklı olursa bir stok büyüklüğü belirlendiği taktirde buna müdahale edebiliriz.Yurtdışındaki araştırmalar kamu araştırması şeklinde sürüyor. Sağlam kapsamlı araştırmalar için donanımlı bir tekneye sahip olunmalı. Denizde hamsinin sığınabileceği, aşırı avcılıktan korunabileceği bölgeler oluşturulmalı” şeklinde konuştu.

dunya.com

Bir Cevap Yazın