Marmarabirlik’in, 22 Ekim’de başlattığı 2014-2015 ürün alım kampanyası, rekolte düşüklüğünün etkisiyle sıkıntılı başladı. Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, birliğin bünyesindeki 8 kooperatif bölgesinde sofralık zeytin rekoltesinin bu yıl 60 bin ton civarında beklendiğini söyledi.
Uzun süreli yağışların sektörü olumsuz etkilediğini dile getiren Asa, şunları ifade etti: “İlkbahar aylarında çiçeklenme döneminde yaşanan uzun süreli yağışlar sebebiyle bilhassa İznik, Orhangazi, Gemlik ve kısmen Mudanya kooperatif bölgelerimizde büyük kayıplar yaşanmış ve ürün tutunması çok az miktarda olduğundan seyrek ve iri daneli ürün yapısı oluşmuştur. Dolayısıyla ciddi düşüş, kampanyamızın da sıkıntılı başlamasına neden olmuştur. Ulusal Zeytin ve Zeytin Yağı Konseyi’nin verilerine göre ise Türkiye toplam sofralık zeytin rekoltesi 438 bin tondur.”
Genel olarak bakıldığında 2014-2015 yılı rekoltesinde iri daneli ürünün eksik olduğunu ve dolayısıyla talep yoğunluğu yaşandığına dikkat çeken Asa, şöyle devam etti: “2014 yılında bilhassa özel sektör temsilcilerinin bu kalibredeki ürüne talepleri de fazla olmuştur. Ama ortaklarımız da gayet iyi bilmektedirler ki özel sektörün aldığı 100 ton ürün ile Marmarabirlik’in aldığı 30-40 bin ton ürün hiçbir zaman mukayese dahi edilemez. Kaldı ki Marmarabirlik üreticinin her kalibre ürününü almaktadır.”
FİYATLANDIRMADA PİYASA KOŞULLARINI GÖZETMEK GEREKİR
Ürün Alım kampanyası tarihinin zeytinin bu yıl erken olgunlaşması ve yaşanan rekolte düşüklüğü nedeniyle fiyat açıklaması yapılmadan öne çekildiğini vurgulayan Asa, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ortaklarımız sadece bu yılı düşünmemelidir. 2010 yılından bu yana yaşanan birçok olumsuzluklarda hep önceliğimiz ortaklarımızın çıkarları olmuştur. 2011 yılında sadece ortaklarımızı desteklemek amacıyla piyasa koşullarında yağlık fiyatı 0.70 kuruşken, Marmarabirlik olarak biz 1.25 kuruş yağlık almış ve toplamda 17 bin ton alım yaparak ortağımızın yanında olduğumuzu gösterdik. 2014 yılında da istenilen fiyatı vermek hatta piyasa koşullarının üzerinde ürün almak çok kolaydır. Ama esas mesele aldıktan sonra başlamaktadır. Zira, alım fiyatlarının satış fiyatlarına da yansıması gerekir ki, bu da tüketiciye zam olarak yansıyacağı için sonuçta satış miktarlarımızı da olumsuz etkileme olasılığı çok yüksektir. Tek taraflı düşünmemek gerekir. Piyasa koşulları gözetmeksizin belirlenecek fiyatlar önümüzdeki yıllarda hem ortağımıza hem de Marmarabirlik’e zarar verecektir.”
2010 yılında bir yılda ortalama satış miktarının 23 bin ton seviyesinde iken, 2014 yılında bu rakamı 13 bin ton arttırıp, ambalajlı 36 bin tonla birlik tarihinde ilk defa yüksek satış rekoruna imza attıklarını belirten Asa, 4 yıldan bu yana yakalan istikrarı sürdürmek istediklerini sözlerine ekledi.
Cihan Haber Ajansı