Hayal Gücünüzün Ötesinde 6 Gezegen

0
3364
Hayal gücünüzün ötesinde 6 gezegen

Evrende yaşayan tek canlılar olup olmadığımız sorusu yıllardır bilim dünyasının cevap aradığı soruların başında geliyor.Peki dünya ileri teknoloji uzay araştırmaları bu soruya cevap veriyor mu? Tabiki hayır ancak bazı keşifler insan oğlunun bu sorusuna bir adım daha yaklaştığını gösteriyor. İşte hayal gücünüzün sınırlarını zorlayacak sonsuz uzayın 10 fantastik gezegeni…

1-Corot7b(Taş Yağan Gezegen)

corot 7b ile ilgili görsel sonucu

  • Gezegen corot7b’nin bir yarım küresi aşırı sıcak diğer yarım küresi ise çok daha serin ve soğuktur. Sıcak olan kısmın yüzey sıcaklığı 2600 santigrad derece olduğu için yüzeyindeki kara parçalarının erimesi için oldukca yeterli bir sıcaklıktır. Serin olan kısmın yüzey sıcaklığı 190 santigrad derecedir. Sıcak tarafta buharlaşan kayalar devasa taş bulutlarına dönüşür ve rüzgarlarla serin tarafa taşınır ve bu bulutlar taşa dönüşüp 190 santigrad derecedeki cehennem serinliğine magma yağmurları gibi yağmaktadır. Bu gerçek bir taş yağmuru bu gerçeğe gözlerinizle tanıklık ettiğinizi bir düşünün

2-HD 189773b (Cam gezegen)

İlgili resim

  • Bu gezegen dünyadan yaklaşık 63 ışık yılı uzakta olduğu var sayılmaktadır. Gezegenin sıra dışı bir rengi vardır nedeni ise atmosferinin çoğunlukla silikat parçalarından oluşmasıdır. Bunu kum ve cam gibi düşünmek mümkündür. Gezegen saatte 8700 km hıza ulaşan rüzgarlarla çevrilidir. Rüzgar aniden saatte 8700 km hıza çıkıyor ve gökyüzü boşalan yağmurlarla patlıyor yağmurlar ise bu sefer kayalar yerine dikey cam parçalarından oluşuyor ve cam yığınları şiddetli hızda atmosferin içinden geçerek atmosferi yırtıyor. Çünkü gezegenin aşırı yüksek yüzey sıcaklıklarından dolayı silisyum parçaları daimi rüzğarlarda cam formuna kadar yoğunlaşıyor. Böyle bir fırtına dünyada aniden meydana gelseydi ekvatorun etrafını sadece 5 saat 33 dakikada turlardınız. Böyle bir rüzgar önüne çıkan her şeyi süpürürdü ve insanlık bunu çok ağır bir şekilde hissederdi.

3-HD 189733b(Rüzğar gezegen)

HD 189733b ile ilgili görsel sonucu

  • Gaz bulutundan oluşan bu gezegenin güneşe bakan kısmındaki sıcaklık 965 santigrad derecedir. Karanlık taraftaki sıcaklık ise 700 santigrad dereceden düşük değildir. 2 taraf arasındaki bu sıcaklık farkı aşırı hızlı rüzgarlar yüzünden kaynaklanmaktadır. Bu gezegende saniyede 10km olan rüzgarın hızı saatte 36 bin km’ye ulaşıyor. Ses hızından neredeyse 29 kat daha hızlıdır. Şimdiye kadar dünyada kaydedilen en hızlı rüzgar 1999’da oklahoma’da bir kasırga sırasında olmuştur ve hızı saatte 580 km ye ulaşmıştır. HD 189733b gezegenin normal bir esintisinden 73 kat daha yavaştır.
  • Bu gezegenin yüzeyinde ayakta durmaya çalışsaydınız fırtınaya kapılarak tüm gezegenin etrafını yaşlaşık 1 saat 8 dakika içinde uçarak dolaşırdınız.

4-TrES-2b (En karanlık gezegen)

TrES-2b ile ilgili görsel sonucu

  • Güneş sistemimizden 750 ışık yılı uzakta olan bu gezegen yüzeyine vuran ışığın sadece %1’inden bile daha azını yansıtarak bilinen en karanlık gezegen olduğu varsayılmaktadır. Sebebi ise gezegenin kütlesini oluşturan ışık yutucu gazlardır. Ayrıca bu gezegenin bazı bölgeleri ateşe atılmış kömür taneleri gibi yanmakta oluğu varsayılmaktadır. Bu gezegen de hiç bir şekilde ışık kırılması yaşamamaktadır.

5-55 Cancri e (Elmas gezegen)

İlgili resim

  • Karanlıktan başka her şey olan bu gezegen uzayda yüksek bir ışık kaynağına sahip olduğu düşünülmektedir. Uzayda elmas gibi parlıyor bunun nedeni ise devasa bir elmas olmasıdır. Bu gezegen dünyanın 2 katı büyüklüğe sahiptir. Gezegen karbonla kaplı olup o kadar yoğun ki bu karbonlar saf elmas formundadır. Dünyadan 40 ışık yılı uzaklıkta olan bu gezegene gitmek mümkün olsaydı bu elmasları dünyaya getirmeniz elmas stoğunu mahvederdi bu da elmasları tamamen değersiz yapardı. Yani bu gezeni dışarıdan izlemek bizim için en iyisi.

6-HD 188753ab (3 yıldızlı gezegen)

HD 188753ab ile ilgili görsel sonucu

  • Dünyadan 149 ışık yılı uzakta tam 3 güneşli gezegen olan HD 188753ab’de yaşasaydınız 3 gölgeniz olurdu 3 ana yıldız birbirlerinin yolunu keseceği için sürekli tutulmalara şahit olurdunuz ve tabi evrendeki en ilginç gün doğumlarını ve gün batımlarını izleme olanağınız olurdu. 3lü yıldız sisteminin sabahları 3 güneşten gelen güneş ışınlarıyla uyandığınızı ve akşamları ise 3 farklı güneş batımını izlediğinizi aklınızda canlandırın ancak bu gezegene ışınlanma imkanınız olsaydı ayak basar basmaz büyük olasılıkla hem sıcaktan hemde havasızlıktan ölürdünüz

Hazırlayan:Fatih ULU

Bir Cevap Yazın