Haydi ormana, kuzugöbeği avına

0
1703

KuzugöbeğiBaharı Fethiye’de kuzugöbeği mantarı avına çıkıp, kuzugöbeğinden yapılan yapılan yemekleri tadarak karşılamaya ne dersiniz? Cuma günü Fethiye’nin Yeşilüzümlü Beldesi’nde başlayacak üç günlük “Kuzugöbeği Mantar Festivali”nde akademisyenlerin yabani mantarlar üzerine vereceği seminerler, fotoğraf sergileri, yemek atölyeleri, konserlerin yanı sıra beş rotada toplam 80 kişinin katılabileceği bir de mantar avı yarışması düzenlenecek.

Kuzugöbeği, Fethiye çevresinde yetişen 364 tür yabani mantardan biri. İlkbahar mantarları arasında en sevileni. Şubat sonlarında çam ormanlarının kuytularında, gözden uzak çayırlarda çıkmaya başlıyor. Dağlar baharda yeterli yağış alırsa nisan başında, çayırları dolduruyor. Bu dönemde Fethiye pazarlarında kuzugöbeği bolluğu yaşanıyor. Kurutulup saklanabilen kuzugöbeği taze olarak Avrupa’ya, hatta Japonya’ya ihraç ediliyor. Bu leziz mantar makarna soslarında kullanılıyor,
Fethiye merkezine 18 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden yaklaşık 600 metre yükseklikteki Yeşil Üzümlü Beldesi, kuzugöbeğinin en çok toplandığı alanlardan biri. Yüksekliği iki bin metreyi bulan Çal, Yeşilgöl, Boncuk dağlarının eteğindeki bir platoya kurulan köy, 2 bin 500 yıllık antik Kadyanda kentinin yanıbaşında. Bağları, İngiliz kolonisiyle ünlü köyün halkı ilbahar ve sonbaharda yabani mantar topluyor. Çintar, morel, et melkisi, keçeli, dede mantarı, kedi kulağı, mavi cincile gibi ekonomik değeri yüksek mantarlar sayesinde, kimi zaman köylülerin bir sezonda traktör alacak kadar para kazandığı söyleniyor.

EKOLOJİK FESTİVAL

Nisan Yeşilüzümlü’de aynı zamanda orkide zamanı. Ormanların kuytularında onlarca farklı türde yabani orkide açıyor. Özellikle fotoğrafçılar için cazip fırsatlar doğuruyor. Büyük kentlerden kaçıp Yeşilüzümlü’ye yerleşen doğaseverlerle, beldede yaşayan İngilizler 2009’da, bölgede biyolojik çeşitliliğin ve kültürel değerlerin korunması, eko turizmin geliştirilmesi amacıyla Kuzugöbeği Mantar Festivali’ni başlattı. Belde belediyesinin de desteklediği festival ikinci yıldan itibaren tur programlarına giren önemli bir etkinliğe dönüştü.
Bu yıl üç günde 27 etkinlik gerçekleştirilecek olan festivale ilk kez yurtdışından önemli mantar uzmanları katılıyor. Düzenlenen seminerlerde Prof. Dr. Henning Knudsen geçmişten günümüze kuzugöbeğinin farklı coğrafyalardaki serüvenini anlatacak. Ayrıca Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu, Doç. Dr. Kudret Gezer, Yrd. Doç. Dr. Hakan Allı’yla birlikte yabani mantarları tanıma konusunda ücretsiz atölye çalışmaları yapacak. Daniel Butler mantarı kurutma, saklama ve pişirme tekniklerini anlatacak. Slow Food hareketinden Francis Marciano ve Bill O’Dea bu akımın dünyadaki yansımaları ve Türkiye’deki durumu üzerine konuşacak.
Kadyanda Antik Kenti’nde ve belde merkezinde ücretsiz klasik müzik ve blues konserleri, çevre gezileri, bisiklet turları, yemek atölyelerinin yanı sıra 10 Nisan’da saat 10.00 – 10.30 arasında beş farklı rotada mantar avı yarışması düzenlenecek. Yerel rehberler eşliğinde, kontenjanlı düzenlenecek mantar avına katılım için yetişkinler 15 TL, çocuklar 5 TL ödeyecek.

www.kuzugobegifest.com

Bir Cevap Yazın