Hayvancılık teşviki, beklenenin 3 katı talep gördü

0
1472

Türkiye’de hayvancılığın giderek gerilemesi ve et fiyatlarının astronomik rakamlara ulaşması sebebiyle başlatılan hayvancılık teşviki, hükümetin beklediğinden 3 kat fazla talep gördü.

1 Ağustos 2010’da başlayan teşvik için 31 Aralık 2010’a kadar hükümetin beklentisi 1,4 milyon liralık başvuruydu. Ancak bu sürede 3,7 lira kredi talebi geldi. 48 bin 644 kişi, krediden faydalanmak için başvurdu. Kredi almak için başvuranlar büyükbaşta en az 10, küçükbaşta ise 50 hayvanla işe başlayacak. TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi, hayvancılığın özendirilmesinin gerekliliğine işaret ederek, bunu dikkate alarak yeni çalışmalarda bulunduklarını söyledi. Tarımla uğraşan nüfusun azaltılması gerektiğini ifade eden Kirişçi, “Tarımda kalmayı ve bu işi profesyonelce yapmayı, bu işten daha fazla para kazanmayı düşleyen belli bir büyüklükteki işletmeleri kurmayı sağlamalıyız.” dedi. Trakya bölgesini hastalıklardan ari bölge ilan ettiklerini dile getiren Komisyon Başkanı, o bölgede kurulacak işletmelerle et ve et ürünlerini Avrupa Birliği başta olmak üzere dünyanın muhtelif bölgelerine gönderme imkânı oluşacağını ifade etti. 

16 ÜRÜNÜN DESTEĞİ HAFTAYA AÇIKLANACAK

Vahit Kirişçi, 16 ürün için verilen destekleme primlerinin gelecek hafta açıklanacağını, gübre ve mazot desteğinin yüzde 15 artırılacağını, yüzde 50’si hibe olmak üzere kırsal kalkınma desteğinin yeniden başlatılacağını ifade etti. Çiftçinin bugünlerdeki en önemli beklentisini destekleme primlerinin oluşturduğunu belirten Kirişçi, bu primler sayesinde Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu alandaki üretimin artırılırken, ithalatın azaldığını, yabancı çiftçi yerine Türk çiftçisinin kazanmasının sağlandığını vurguladı. Kirişçi, geçen yıl ürün bazında verilen tarımsal desteklerin yeni yıl öncesinde açıklandığını ifade ederek, “Bu yıl, geçen yıla göre yaklaşık bir ay gecikmeli de olsa çiftçinin yüzünü güldürecek bir çalışma yapıldı. Bu kapsamda, 16 ürün için verilen tarımsal destekler önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu’na getirilerek açıklanacak. Ürün bazlı prim desteklerinin bir bölümü enflasyonun çok üzerinde artırılacak, bir bölümü de geçen yılki seviyesini koruyacak.” açıklamasını yaptı. Kirişçi, gübre ve mazot desteğinin yüzde 15 artırılacağını, yüzde 50’si hibe olmak üzere kırsal kalkınma desteğinin yeniden başlatılacağını söyledi.

Haber Kaynağı: Zaman Gazetesi – www.zaman.com.tr

Bir Cevap Yazın