Artan et fiyatlarının önüne geçilmesi yönünde son günlerde dişi hayvan kesimine yasak getirilmesiyle birlikte embriyolardan besicilerin istediği doğrultuda hayvanların cinsiyetleri belirlenebilecek.
Ankara’nın Elmadağ İlçesi Lalahan Mahallesi’nde bulunan Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü’nde yaklaşık iki yıldır sürdürülen ‘Cinsiyet Tayini’ projesinin olumlu sonuçları vermeye başladığı belirtildi. Veteriner Hekim Tahir Karaşahin ve Muharrem Satılmış yaptıkları açıklamada, “Cinsiyeti belirlenmiş embriyolarla yapılan transferlerden yüzde 30 oranında başarılı gebelik elde edilmiştir. İki yıl içerisinde 23 transferden 7 gebelikle buzağı elde edilmiştir. Bu projede hayvanlara transfer yolu ile elde edilen gebelik sonucunda isteyen hayvan üreticisine isterlerse dişi ve erkek buzağı elde etme imkanı sağlanmış olunacaktır. Bu durumda hayvanlarda cinsiyet tayini yapılarak et ve süt üretimi de artacak” dedi.
Cinsiyet tayini olayının Avrupa’da 20 yıldır yapıldığını belirten Veteriner Hekim Muharrem Satılmış, “Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü’nde son iki yıldır embriyo üretim teknikleri konusunda çalışmalar devam etmektedir. Labaratuarlarımızda direkt transfer ve embriyo dondurma işlemleri başarı ile yapılabilmektedir. 2009 yılı itibari ile hayvanlarada cinsiyet tayini yapılmaya başlanmış ve şimdiye kadar 23 transfer olayından 7 gebelik elde edilmiş ve yüzde 30 oranında başarı sağlanmıştır” dedi.
Son günlerde dişi hayvan kesiminin yasaklar getirilmesi konusunda isteyen hayvan yetişticisinin dişi veya erkek buzağı alabileceğini belirten Veteriner Hekim Tahir Karaşahin ise açıklamasında, “Yetiştiricinin isteğine göre dişi veya erkek buzağı elde etmesi durumunda et ve süt üretimi artacak ve fiyatlar da istenen düzeye düşecektir. Türkiye’de hayvan besiciliği yapan üreticilerin tercihine göre yetişecek hayvanların sayısında artış sağlanacaktır. ‘Cinsiyet Tayin Projesi’ ile et ve süt üreticilerinin bu durumda da artış sağlıyarak zaman kaybını ortadan kaldıracaktır” dedi.