Hazine domates sandıktan çıktı

0
1337

domatesAyaş’ın ince kabuklu, sulu ve hafif mayhoş domatesi, yok olmaya yüz tutmuşken bir çeyiz sandığında bulunan tohumlarıyla yeniden can buldu. Girişimci Selami Başer, domatesten bu yıl 500 tona yakın mahsul elde edecek.

Ayaş domatesinin yeniden hayat bulma öyküsü, doğma büyüme Ayaşlı olan Selami Başer’in 1992 yılında Ayaş domatesi yetiştirmek istemesiyle başladı. Ancak Başer, ince kabuğu ve mayhoş lezzetiyle ünlü domatesin tohumlarına bir türlü ulaşamadı. Günlerce köyleri gezen Başer’in aradığı bir avuç tohum sonunda arkadaşının evindeki çeyiz sandığında bulundu. “Rutubet almaması için 10 yıl önce topladıkları tohumları çeyiz sandığına koyup unutmuşlar” diyen Başer ” Bu tohumlar unutulmaya yüz tutan bir bitkiyi kurtardı” diye konuştu.

İŞİNİ DAHİ BIRAKTI
Bir milli değerin yok olmasını istemeyen Başer, otomotiv sektöründeki işini bıraktı ve kendini Ayaş domatesine adadı. Ayaşlı Grup’u kurup 2007 yılından bu yana Ankara ve Konya’da Ayaş domatesi yetiştiren Başer geçtiğimiz günlerde de Ayaş domatesinin kendi adına gen kaydını aldı. “Tarım Bakanlığı’nda Ayaş domatesi diye bitkinin kaydı yoktu. Şimdi Türkiye’nin endemik ürünü olarak kaydedildi” diyen Başer ekledi: “Şu anda da tohum satışı yapıp bu bitkiyi tüm Türkiye’ye yaymak için tohum sertifikasyon işlemlerini sürdürüyoruz.”

SİİRT’TEN EDİRNE’YE KADAR
Yaklaşık 4 yıldır ürettikleri domateslerden toplam 40- 50 kilo tohum stokladığını anlatan Ayaşlı Grup Başkanı Selami Başer, Siirt’ten Edirne’ye kadar 51 ile tohum gönderip ekimleri sağladıklarını anlattı. Bu illerdeki çiftçilerden gelecek geri dönüşlerle ürüne uygun bölgeleri tespit edeceklerini belirten B a – şer, “Bu ürünün en önemli özelliği, tohum alarak üretebilmeniz. Bugün sofralarımıza gelen domatesler tohum üretmeyen, kalın kabuklu domatesler. Amacımız lezzetli Türk domatesini sofralara geri kazandırmak” diye konuştu. Bu yıl Ankara ve Konya’daki tarlalarında 500 tona yakın mahsül elde edeceklerini dile getiren Başer, bunun bir kısmını İstanbul’da organik pazarda satacaklarını, kalanını ise tohum elde etmek için ayıracaklarını dile getirdi. Kurdukları internet sitesiyle tohum ve fide satışı da yaptıklarını dile getiren Başer, ünlü domatesten yapılan salçaları da satışa sunduklarını aktardı.

NESLİ TÜKENMEK ÜZEREYDİ
Amacının nesli tükenmekte olan milli bir bitkiye yeniden hayat vermek olduğunu dile getiren Başer, “Ayaş domatesi tohumu yerli üretilen ilk tohum. Türkiye’de yerli tohumculuğun gelişmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. Kendini tohumculuğa adayan Başer geçen yıl üniversite sınavlarına yeniden hazırlanıp kazandı. Şimdi Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde tohumculuk okuyan Başer “Hem okullu hem de alaylı olmak istedim” dedi.

Bir Cevap Yazın