Helal gıda sertifikası firmaları peşinden koşturuyor

0
890
helal-gida-markalari pesinde kosturuyor

Gıda ve ihtiyaç maddelerinin Müslümanların hassasiyetlerine göre üretildiğini gösteren Helal Sertifikası, üretim yapan firmaların öncelikleri arasına girdi.

Türkiye’de özellikle et ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmaların büyük bir bölümü bu sertifikaya sahip olmak için çalışıyor. Sertifikalı ürün kullanmak isteyenlerin alışveriş sırasında mutlaka ‘helal gıda’ logosu aramasını tavsiye eden sektör temsilcileri bu konuda hassas olan insanların endişelerini ortadan kaldırdığını ifade ediyor. Ancak uzmanlar, helal sertifikası bulunmayan ürünlerin haram olduğu anlamının çıkarılamayacağı gibi, bir markanın sadece üzerinde sertifika logosu bulunan ürününün bu kapsamda olduğu hatırlatıldı.

Farklı dinlere mensup insanların özellikle gıda tüketiminde bazı ölçüleri bulunuyor. Bu ölçülere göre firmalar üretimlerini belgelendirerek o inanca uygun üretim yaptıklarını tüketicisine açıklıyor. Bu konuda en bilinen uygulamalardan biri sertifika alınması. İslami kriterlere göre üretim yapıldığını gösteren Helal Gıda Sertifikası, Müslümanlar arasında geniş bir ilgi alanına sahip. Yaklaşık 2 milyar kullanıcısı olduğu tahmin edilen bu ürünlerin Türkiye pazarında da önemli bir yeri bulunuyor. CNR EXPO’da açılan fuarda bir araya gelen gıda sektörünün önde gelen temsilcileri markalarını tanıtma imkanı buldu. Aralarında Türkiye’nin ve Müslüman ülkelerin önde gelen gıda temsilcilerinin de bulunduğu firmalar, aynı zamanda belli kriterlere uygun gıda tüketiminde nasıl geniş bir pazar bulunduğunu ortaya koydu.

LOGOLARA DİKKAT

Fuarda standı bulunan firma temsilcileri, helal gıda sertifikası beklentisinin insanların dini hassasiyetlerinden doğduğunu ve bugün büyük pazar haline geldiğini anlattı. Üretim Müdürü Sema Gül, firmaların bu belgeyi edinerek daha titiz müşterilerinin kafalarındaki soru işaretlerini kaldırmayı amaçladığını ifade etti. Özellikle internet ortamında yayılan yanlış bilgilerin insanların kafalarını karıştırdığını söyleyen Gül, firmaların bunun önüne geçmek, domuz eti ve ürünlerinin gıdalarda bulunmadığını kanıtlamak için bu sertifikaya sahip olmak istediğinin altını çizdi. Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği’nin (GİMES) bu sertifikaları verdiğini ve bu ölçülere uygun ürünlerin üzerinde mutlaka logo bulunduğunu hatırlatan Gül, sertifika üzerinde mutlaka numarası ve 4 mezhebe göre kriter bulunduğunu gösteren ifadelerin yer aldığını belirtti.

SERTİFİKALARI İPTAL EDİLEN FİRMALAR TEŞHİR EDİLDİ

Üzerinde helal logosu olmayan ürünlerin haram olduğu anlamına gelmediğin ifade eden Gül, sertifika taşıyan ürünlerin bu anlamda güvenle tüketilebileceğini, yapılan denetim ve kontroller sayesinde bunun sağlandığının altını çizdi. GİMDES tarafından hazırlanan broşürlerle de fuar katılımcılarına ve vatandaşlara helal gıda sertifikası taşıyan ürünler hakkında bilgi verildi. Hazırlanan kitapçıkta ayrıca denetimden geçen firmalar ve ürünleri yanında belirlenen kriterlere uymayan ya da kriter dışı malzeme ve yöntem kullanan firmaların da isimleri yazılarak uyarılarda bulunuldu.

haber46

Bir Cevap Yazın