Helal gıdanın ahlak kriterleri!

0
993
helal gıdanın kriterleri

İşte olmazsa olmazlar…

TSE, helal gıda satmak isteyen otel, restoran, süpermarket, büfe, pastane ve ikram hizmeti verilen her türlü ulaşım aracı için standart taslağı hazırladı. Taslağa göre çalışanların kıyafeti ahlaka uygun olmalı ve helal gıda eğitimi almalılar. Satış yerinde İslam ahlakına aykırı oyun, eğlence ve gösteri yapılamayacak

Helal gıda standardı geliştiren ve bunun belgelendirmesine 2011’de başlayan Türk Standartları Enstitüsü (TSE), şimdi de Helal Yiyecek ve İçeceklerin Hazırlandığı, Saklandığı ve Sunulduğu Tesisler Standardı taslağı hazırlayarak görüşe açtı. Standart taslağına göre helal gıdaların satıldığı tesislerde yemek yenilen alan veya görülebilecek yerlerde İslam ahlakına aykırı oyun, eğlence ve gösteri yapılamayacak. Çalışanların helal gıda eğitimi aldığını gösteren belge olacak. Çalışanların kıyafetlerinin ahlaki ölçülere uygun olması gerekecek. Standardın kapsadığı yerler şöyle tanımlandı: “Oteller, her türlü restoran ve büfe, süpermarketlerin hazır yiyecek satan bölümleri, pastaneler ve her türlü kara, hava, deniz ulaşım aracında verilen ikram hizmeti.” Standart aynı zamanda temizlikte doğal su kullanılmasını öngörüyor. Suyun kullanılmamış olmasını şart koşan standarda göre araç ve gereçlerin temizlenmesinde İslami kurallara uygun otomatik yıkama cihazı kullanılamıyorsa, izlenmesi gereken kurallar şunlar: “Temiz su ve İslami prensiplere uygun sabun veya bulaşık deterjanı kullanılmalıdır. 2 kere temiz su kullanılmalı ve akan sudan geçirilmelidir.”

AMBALAJA DA HELAL BELGE
Yemek yenilen kapalı alana hiçbir şekilde hayvanların girmesine izin vermeyen standart, kadın ve erkek tuvaletlerinin ayrı olmasını da şart koşuyor. Standart taslağına göre yiyecek ve içeceklerde kullanılan bütün hammaddelerin helal belgesine sahip olması gerekiyor. Ambalajların helal belgesi taşıması istenirken, TSE bunun için de bir taslak hazırlardı.

KAYNAĞI TAYLAND ‘UZUN KOL’ DİYOR

TSE, standart taslağını hazırlarken yararlandığı kaynakları da belirtti. Buna göre Tayland Turizm İçin Helal Gıda Hizmeti Standardı, kullanılan başlıca kaynak oldu. Malezya Havayolları Helal Sertifikası ve Denetim Müdürü Rafek Salleh’in 4. Dünya Helal Forumu’nda yaptığı sunum ikincil kaynak oldu. Malezyalı dört uzmanın hazırladığı 2009 tarihli Helal Sertifikalama Sistemi’nin Değer Zinciri konulu araştırma da üçüncü kaynağı oluşturdu. Tayland Standardı, kıyafette ‘ahlaki ölçü’ tanımı kullanmıyor. Kıyafetlerin uzun kollu olmasını istiyor. Araştırmada Malezya sisteminin başka ülkelerde uygulanabilir olmadığı yorumu yapılıyor.

Alkol sadece parantez içinde

Helal gıda sektörü küresel krizden etkilenmediği için her kültürden ekonomik aktörü kendine çekiyor. Yıllık hacmi 632 milyar dolar olan helal gıda sektörü dünya gıda sektörünün yüzde 17’sini oluşturuyor. Sektörü 418 milyar dolarlık hacimle Asya pazarı sürüklüyor. Hacmi düşük olmakla birlikte Avustralya en hızlı büyüyen pazar konumunda. Nestle ve McDonald’s helal üretim de yapıyor.

632 milyar dolarlık sektör

Yedi sayfalık standart taslak, İslami kurallar ve ahlaka uygunluk gibi ifadeler içeriyor. Akla gelen helal olmayan ilk ürün alkol ise sadece bir cümlede parantez içinde geçiyor. İfade şöyle: “Tüm içme suyu ve meşrubatlarda helal olmayan içeceklerin (alkol vb.) karışması önlenmelidir.” İlgili sivil toplum kuruluşlarına gönderilen taslağa 5 Nisan’a kadar görüş isteniyor.

haber365

Bir Cevap Yazın