Helal gıdanın ihracatta organikten daha büyük şansı var

0
912
Helal-gidanin-ihracatta-organikten-daha-buyuk-sansi-var

TSE ile DİTİB’in ortak çalışmasıyla hazırlanan TSPlus Helal Sertifikası, dünyanın en büyük gıda fuarı Anuga 2013’te düzenlenen Helal Gıda Konferansı’nda görücüye çıktı.

Alman Tarım Birliği’nden (DLG) Prof. Dr. Bruckenhüskes her kesimin kabul ettiği bir helal sertifikasına ihtiyaç olduğunu dile getirdi.Sertifikasının Müslümanların yanı sıra ihracatçılar için de çok önemli olduğuna vurgu yapan Bruckenhüskes, “Helal gıdanın organikten daha büyük şansı var.” dedi.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Avrupa’daki Müslümanlar için geliştirdiği TSPlus Helal Sertifikası, dünyanın en büyük gıda ve içecek fuarı Anuga 2013’te düzenlenen Helal Gıda Konferansı’nda görücüye çıktı.Konferans, Alman-Türk Gıda Forumu DTFood tarafından ikinci kez düzenlendi.

Türkiye’de Diyanet’le birlikte sertifika veren TSE, Avrupa’da ise oluşturduğu çözüm ortaklığı TSPlus ve Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ortak çalışmasıyla sertifika hizmeti sunacak.“Almanya’da Helal’ın geleceği” konulu konferansta Anuga fuar yetkilisi Lorenz Alexander Rau, helal gıdanın öneminin gittikçe arttığını söyledi. TSE Ürün Belgelendirme Merkezi Müdürü Doğan Yazar, helal sertifikaları konusunda son derece titizlikle çalıştıklarını dile getirdi Yazar, gıdanın helalliği konusunda dini otoritenin Diyanet olduğuna dikkat çekti.

Alman Tarım Birliği’nden (DLG) Prof. Dr. Herbert J. Buckenhüskes ise Almanya’da helalin sadece Müslümanlar için değil, ihracatçılar ve tüm üreticiler için önemli olduğuna dikkat çekti.Buckenhüskes, “Ancak üreticiler ve ihracatçılar helal konusunda tek bir sertifika arayışı içinde. Tek ve her kesim tarafından kabul edilmiş bir helal sertifikasına ihtayaç var. Bu noktada TSE’nin çalışmasını çok önemsiyoruz. Böyle bir sertifikaya Alman üreticiler itibar eder. Helal gıdanın pazar şansı büyüktür. Hatta helal gıdanın pazar-piyasa açısından biyo-organik gıdadan daha fazla önemi var.” dedi.

TSE yetkilisi Özhan Gündüz, Avrupa’da TSE’nin çözüm ortağı olarak TSPLUS Prüf &Zertifizierungs GmbH’nın kurulduğunu söyledi. Gündüz, Avrupa’da sertifikayı DİTİB işbirliği ile bu kurumun vereceğini aktardı. TSPlus yetkilisi Oğuz Evler ise DİTİB bünyesindeki 25 din görevlisini bilgilendirme toplantısı için fuara davet ettiklerini dile getirdi.

Evler, “Hedefimiz yeni yıllın ilk aylarında sertifika vermeye başlamak.” dedi. Almanya’daki TÜV-Süd Food ile birlikte çalışacaklarını bildiren Evler, “Onların görevi bizim vereceğimiz ürünlerin genetik ve laboratuvar analizlerini yapmak olacak. Bir protokol imzalandı.” diye konuştu..

ALMANYA’NIN İLK HELAL SÜPER MARKETİNE ÖDÜL

Konferansta ayrıca, Almanya’daki ilk helal süper market konseptini hazırlayarak devlet desteği alıp marketi kurmayı başaran Köln’deki Halalkauf konseptinin sahibi Nurten Devecioğlu’na ödül verildi. CAP 2000 firması Helal Bölümü Sorumlusu Eric Grosjean Frasa süpermarketlerinde helal reyonlarını, Fransız Sodistral Ceo’su işadamı Said Bouakline ise Türkiye’den esinlenerek Fransa’da nasıl helal ürünler ürettiğini anlattı. Ardından, Fransa’da sertifika veren en büyük cami Liyon Camii’ni temsilen Azeddine Bahi sertifika çalışmalarını paylaştı.

Helal ürünün ticari geleceği üzerine bir panelin gerçekleştirildiği son bölümde, Türk-Alman Organik Ürünler İşbirliği Kurumu’ndan Elisabeth Rüegh, Türkiye’deki organik tarım çalışmalarını anlattı. DTFood Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Holger Hey ise dünyada helal gıdanın durumu ve gelecekteki önemine ışık tuttu.

haber46

Bir Cevap Yazın