Tarım alanlarında insan emeği hızla yerini robotlara bırakıyor. Teknolojinin tüm iş sahalarında etkin bir şekilde kullanılması sayesinde artık tarım alanlarında zararlı kimyasal ilaç (herbisit) kullanımı da azalacağa benziyor.
Günlük olarak tükettiğimiz gıdaların üretilmesi ve soframıza gelmesi için belli bir aşamadan geçmesi gerekiyor. Elbette bu aşamaların çoğu insan emeği olsa da, tarım giderek daha da otomatik hale geliyor.
Illinois Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, özerk bir şekilde bitki yetiştirmeye eğilimli Roomba benzeri bir robot geliştirdiler. Carnegie Mellon’da, A.I. ve tarımın bazı zorlu görevlerini üstlenecek dronlar ve otomatik makinelerden oluşan bir ekip, tarlada tek bir insan ayağı olmadan, dikimden toplamaya kadar bir dönümlük arpa yetiştirdi.
Her yıl herbisitlere yaklaşık 26 milyar dolar harcanıyor. Bu kimyasallar, kimyasal saldırıya direnç gösterecek şekilde genetik olarak değiştirilmiş olan tüm ürün gruplarının üzerine genellikle rastgele püskürtülür.
EcoRobotix adlı bir İsviçreli şirket kısa süre önce otomatik tarımla olan katkısını açıkladı – robotik bir yabancı ot öldürme makinesi. Dört tekerlekli robot, katlanabilir mutfak masası gibi görünüyor, ancak Reuters, mütevazı olmayan makinenin tarıma yaklaşma şeklimizi yeniden şekillendirebileceğini bildiriyor.
EcoRobotix, herbisitleri daha hassas bir şekilde püskürtmek suretiyle agrokimyasal kompleksi azaltabilir. Güneş panelleri tarafından desteklenen robot, GPS aracılığıyla konumlandırdığınız tarlanızın dışında çıkmıyor. Üzerindeki biraz uzun olan kamerası, daha cihaz ilerlerken önündeki yabancı otları sensörleri aracılığıyla algılamakta ve yabancı otları ana bitkiden ayırmaktadır. Altında yer alan örümcek kollarına benzer kolları ile gerekli gördüğünde yabancı otları ilaçlamaktadır.