Hububat veriminin artması nisan yağmuruna bağlı

0
1130

Hububat VerimGAZİANTEP (İHA) – Gaziantep’in Araban ilçesi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan, Nisan yağışlarının iyi geçmesi halinde hububat veriminin yüzde 100 artacağını söyledi.
Başkan Doğan, yaptığı açıklamada Türkiye’nin tahıl ambarı konumundaki önemli ovalarından birisi olan Araban Ovası’nda, Türkiye’nin en kaliteli makarnalık sert buğdayının yetiştirildiğini kaydetti.
Sert buğdaydan biçilip ütülerek elde edilen firiğin de bölgede üretildiğine dikkat çeken Doğan, bu ürünün başta Arap ülkeleri olmak üzere dünya ülkelerine ihracatının yapıldığını ifade etti.
Ekilebilir arazilerin yüzde 80’ine yakınında kuru tarım yapıldığı için Nisan yağmurlarının hayati önem taşıdığını dile getiren Doğan, “Nisan ve Mayıs ayının ortalarına kadar iyi yağmurun yağması halinde hububatın ihtiyacı olan su miktarı karşılanacak. Buğday ve Arpa’nın suya en fazla ihtiyaç duyduğu zaman hububatın sapa kalkma dönemidir. Bu da Nisan ayına denk geliyor. Nisan ayı boyunca hububat sapa kalkmaya çalışıyor. Bu işlevini de yerine getirmek için bolca suya ihtiyaç duyuyor. Kış mevsiminde yağan yağışların nemi toprakta kalmadı. Toprak şu an suya muhtaç bir durumda. En kısa zamanda yağmurun yağmasını temenni ediyoruz” dedi.
Arazilerin yüzde 20’sinde sondaj yoluyla su elde edildiğini anlatan Doğan, “Yerin yüzlerce metre altına açılan derin kuyulardan elektrik gücüyle yeryüzüne çıkartılarak ekonomik olarak oldukça pahalı maliyetlerle sulu tarım yapılıyor. Geri kalan yüzde 80’lik dilimde ise kuru tarım yapılıyor. Yağmurun Mayıs’ın ortalarına kadar devam etmesi halinde kıraç alanlar başta olmak üzere sulu alanlardan da iyi bir verim alınacak. Verimle birlikte ürünlerin kalitesi de artacak. Yağışın az olduğu yıllarda kıraç alanlarda 1 dönüm ekili alandan ortalama 150-200 kilogram ürün elde ediliyordu. Nisan ayı içerisinde ve Mayıs ayının ortalarına kadar olan sürede iyi bir yağmurla 1 dönüm ekili arazide alınan verim 400-500 kilogramın üzerine çıkar. Bu da verimin yüzde 100 artması demektir. Nisan-Mayıs ayında yağmur yağışları iyi geçmezse verimin yüzde 100 azalması anlamına geliyor. Önümüzdeki günlerde beklenen yağmur yağmazsa araziler sondaj kuyularından sulanacak. Bu da çiftçilerimizin buğday ve arpa üretiminde yüksek elektrik maliyeti ile ürün yetiştirmesi demek” şeklinde konuştu.

Kaynak: Gıda Tarım

Bir Cevap Yazın