Hububatta yabancı otlar yüzde 20 verim kaybına neden oluyor

1
1354

hububatKaraman İl Tarım Müdürü Hikmet Doğru yabancı ot ile buna bağlı kök ve kök boğazı hastalığının yüzde 20 oranında verim kaybına neden olduğunu söyledi.

Yabancı ot mücadelesi için en uygun ilaçlama zamanının buğdayın kardeşlenmeyi bitirip sapa kalkmadan önceki devresi olduğunu belirten Doğru, “Bu devrede buğdaylar 15-20 cm boyunda, yabancı otlar ise 2-6 yaprak dönemlerindedir. Bu husus dikkate alındığında ilimizde, yabancı ot mücadelesine bugünlerde başlanmalı ve 15 günlük süre içerisinde de bitirilmelidir. İlaçlama hava sıcaklığının 8-18 °C arasında olduğu, rüzgarsız ve yağışsız bir günde yapılmalıdır.” dedi.

Kültür bitkileri içerisinde istenmeyen bitkilerden olan yabancı otların ortalama yüzde 20 oranında verim kaybına neden olduğunu dile getiren Doğru üründe doğrudan oluşan bu verim kaybının yanında; ürün kalitesinin düşmesi, tohumluk değerinin azalması, un kalitesinin düşmesi gibi dolaylı zararların da söz konusu olduğunu söyledi. Doğru, hububatta yabancı ot mücadelesinde dikkat edilmesi gereken bir başka önemli noktayı da, “Ester bileşimli formülasyonların uçucu olmaları nedeni ile hızlı bir şekilde gaz haline geçerek buharlaşma ve rüzgarla taşınması sonucu çevresindeki bağ, bahçe ve sebze sahalarına zarar vermesi” şeklinde belirtti. Doğru “ Bu nedenle ester bileşimli ilaçlar hububat tarımının yoğun olarak yapıldığı, hemen yanında farklı tarım yapılmayan alanlarda(mono kültür tarımda) kullanılmalıdır.
Bağ, bahçe ve sebze sahalarına yakın hububat alanlarında ise yabancı otlara karşı esterli ilaçların yerine âmin bileşimli veya diğer ot öldürücü ilaçların kullanılması gerekmektedir.Son yıllarda ülkemiz genelinde olduğu gibi,İlimizde de kök ve kök boğazı hastalık etmenleri artış göstermiştir.İklimde görülen değişimler,tarım arazilerinde tesviyenin yetersiz oluşu,üst üste hububat ekiminin yapılması,aşırı azot ve su uygulaması, dekara gereğinden fazla tohum kullanılması gibi nedenlerle ortaya çıkan hastalık, esas etkisini yabancı ot mücadelesi dönemini de içine alan kardeşlenme döneminden sonraki dönemlerde göstermektedir. Bu nedenle üreticilerimizin, tarlalarında yaptıkları kontrollerde söz konusu hastalığı tespit etmeleri halinde ilaçların karışabilirliğini de dikkate alarak yabancı ot ilaçları ile birlikte uygulama yapmaları gerekmektedir.” dedi.
(CİHAN)

1 Yorum

  1. Hem yabancıotlardan kurtulmak hem de bitki hastalıklarından kurtulmak için öncelikli hedef ekim nöbeti olmalıdır. Maalesef her sene aynı ürünün aynı tarlaya ekilmesi sonucu hastalık, zararlı ve yabancıotlar giderek bölgeyi istila eder. Oysa ki uygun bir rotasyon sonucu bu sıkıntılar ortadan kalkar. Ekim nöbeti=Münavebe=Rotasyon bölgenin ekonomik, coğrafi koşullarına ve üreticiye getirecek kazanca göre değerlendirilip dengeli bir şekilde yapılmalıdır. Daha fazla bilgi ve belge için Lütfen yakınınızda bulunan Tarım İl – İlçe Müdürlüklerine veya Araştırma Enstitülerine Başvurunuz. Ürününüz Bol Kazancınız Bereketli olsun.

Bir Cevap Yazın