“Hükümet Hayvancılık Kredisi Vermekle Hem İyi Etti Hem Kötü”

0
879
Hukumet-Hayvancilik-Kredisi-Vermekle-Hem-Iyi-Etti-Hem-Kotu

Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Atilla Muharrem Uçmaklıoğlu, üç yıl önce faizsiz krediyle alınan süt ineklerinin, şimdi mezbahalarda kesim sırası beklediğini söyledi.

Kredilerin ödeme zamanının geldiğini, sütün para etmediğini, girdiler de arttığı için vatandaşların 8–9 bin liraya aldığı süt ineklerini kestirmek zorunda kaldığını belirten Uçmaklıoğlu, “Hayvancılık politikamız gözden geçirilmeli. Genellikle üç dört yılda bir, film yeniden vizyona koyuluyor.

Film şu: İlk önce hayvancılıkta hayvan ürünlerini para ettir, süt ve et fiyatlarını arttır. Hayvancılığı popüler hale getir, istihdam oluşsun diye teşvik ver. Sonra da arz talep meselesi diyerek et ve süt fiyatlarını düşür. Şu anda 2010 yılı teşvikleriyle alınan süt inekleri mezbahalarda kesim sırası bekliyor.” dedi.Hayvancılığın daha sağlıklı gelişmesi için ciddi politikalar üretilmesi gerektiğini, şu anda yapılanın hem devlete hem de vatandaşa zarar verdiğini savunan Oda Başkanı Uçmaklıoğlu, süt ve et fiyatlarındaki dengesiz çıkışların sektörü olumsuz etkilediğini kaydetti. Hayvancılıkta aynı filmin yeniden vizyona koyulması için spekülatörlerin işbaşı yatığını söyleyen Uçmaklıoğlu, şunları kaydetti: “Et ve süt fiyatları hemen yükseltiliyor.

Bu sefer, ‘hayvancılık para ediyor’ furyası başlıyor. Millet, hayvan işine giriyor. Hükümetler de hayvancılık para ediyor, istihdam oluşsun diye sıfır faizli kredi veriyor. Vatandaşlar da sıfır faizli kredi diye hayvancılığa yöneliyor. Üç dört yılda bir bu film başa dönüyor. Millet hayvancılığa yöneliyor, hayvan alıyor, hayvan sayısı artıyor. Sonra yem fiyatları, girdiler devamlı yükseliyor. Mazot yükseliyor, girdiler de yükseliyor. Piyasa doygunluğa geldikten sonra el fireni birden çekiliyor. 1 lira olan sütü, ‘Ne yapalım, arz talep meselesi’ diyerek 75 kuruşa düşürüyorlar. Et fiyatlarını da düşürüyorlar. Bu sefer vatandaşın elinde hayvan var, satamıyor, et süt para etmiyor. Vatandaş işin içinden çıkamıyor. Bu sefer altın yumurtlayan ineğinin karnını doyuramadığı için 30-40 kg. süt veren ineğin sütü 25 kg.’a düşüyor. Sonra da kestirmek zorunda kalıyor, doğru mezbahaya. 100 kesimden yarısına yakını dişi hayvan. Süt hayvanları şakır şakır kesime gitti. Para etmediği için vatandaş bakamıyor. Para etmediği için veteriner de çağırmıyor. Bu süreçte kesim sürerken belirli bir süre sonra hayvan azalınca film yeniden başa alınıyor.”Aydın’da 2010 yılında hayvancılık kredisi verilmeden önce 270 bin olan büyükbaş hayvan sayısının, şu anda yaklaşık 320 bin olduğunu belirten Atilla Muharrem Uçmaklıoğlu, bu sayının yeniden azalmaya başladığını söyledi: “Herkes büyükbaş hayvan aldı, süt üretimi arttı, fiyatlar düştü. Teşvik açıklandıktan sonra hayvancılığın h’sinden anlamayanlar bu işe gerdi. Hükümet, bu krediyi vermekle hem iyi etti hem de kötü etti, milletin batmasına sebep oldu. Bunun böyle olacağını biliyordu. Hayvancılığı bilmeyen sarrafı, doktoru, demircisi, kömürcüsü, diğer sektördekiler sıfır faizli kredi, iki yıl ödemesiz beş yıl vadeli diyerek hayvancılığa yöneldiler. Hiç bilmediklerinden de battılar. Şimdi ödeme zamanı gelen taksiti ödemek içininekleri kestiriyorlar. İşletmelerde hayvan sayısı yarıya düştü.

Mezbahalardan aldığımız bilgilere göre yüzde 40-45 dişi hayvan kesimi yapılıyor. Girdiler arttığı için zarar eden hayvan çiftlikleri, kapanmak veya hayvan sayısını azaltmak zorunda kaldılar. Süt veren inekler kesime gidiyor.”Sütün ve etin para etmediğini belirten çiftçi Cemil Özkan da hayvan kredisi alan köylülerin zorda olduğunu söyledi. Özkan, “Et süt para etmiyor. Süt hayvanlarını, süt para etmediği ve bakımları da çok masraflı olduğu için vatandaşlar ellerinden çıkarmaya çalışıyor. Kesilen hayvanların çoğu düve ve inek. Et de para etmiyor ancak vatandaş, daha çok zarar etmemek için satmak zorunda kalıyor.” şeklinde konuştu.

haberdunya

Bir Cevap Yazın