Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde hindi yetiştiriciliği yapan Ramazan Arslan , huysuzlanan hindilerini bağlama çalarak sakinleştiriyor.
İlçeye bağlı Gedikli köyünde çiftçiliğin yanı sıra hayvancılık yapan Ramazan Arslan, uzun zamandır hindi yetiştiriciliği yapmayı düşündüğünü ancak çevresindekilerin zarar edeceğini belirtmesi üzerine bu işe girmekten sakındığını söyledi.
Yaklaşık 2 yıl süren araştırmanın ardından yaklaşık 1,5 ay önce 2 bin hindi alarak yetiştiriciliğe başladığını belirten Arslan, “Araştırmalarım sırasında huysuzlanan hindilerin müzik dinletilerek rahatlatıldığını söylediler. Bunun üzerine kümese teyp koydum ancak huysuzlanan hindiler kasetçaları gagalamaya başladı. Hindilerden biri bunu yapınca hepsi aynı şeyi yapmaya başlıyor ve birbirlerine zarar veriyorlardı. Farklı bir yöntem ararken aklıma hobim olan bağlama geldi. Kümese girip bağlama çalmaya başladım. Hindiler karşıma geçip adeta bir insan gibi beni dinlemeye başladılar” diye konuştu.
Arslan, ayrıca diğer kanatlılara göre ölüm oranları daha yüksek olan hindi yetiştiriciliğinde, şimdiye kadar sıfır fire verdiğini sözlerine ekledi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Hayvansal Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (HAYMER) Müdürü Prof. Dr. Emin Özköse, müziğin, hayvanların beyinlerindeki ilgili bölgeleri hangi mekanizmayla etkilediği tam olarak anlaşılamamış olmasına rağmen, özellikle yumuşak tonlu müziklerin hayvanları rahatlattığını söyledi. Prof.Dr. Emin Özköse, müziğin hayvanlarda verimlilik artışı sağladığını gözlemlediklerini kaydetti.
haber365