Iğdır’dan 16 bin ton kayısı ihraç edildi

0
1082
Iğdır'dan 16 bin ton kayısı ihraç edildi

Iğdır TSO Yönetim Kurulu Başkanı Arslan: ”2012 yılında kayısı verimi yüksek olduğu için çevre illerin yanı sıra Rusya’ya da kayısı ihraç ettik. Toplam 16 bin ton kayısı ihracatımız oldu” -”Iğdır ihracatta Doğu’nun bel kemiği konumunda”

IĞDIR (A.A) – Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Arslan, bu yıl kayısı verimi yüksek olduğu için çevre illerin yanı sıra Rusya’ya da ihracat yaptıklarını belirterek, ”Toplam 16 bin ton kayısı ihracatımız oldu” dedi.

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son teşvik paketinden faydalanarak yatırımcı aldıklarını, yatırımların kente önemli katkılar sağladığını dile getirerek, bir yatırımcının önemli dünya ülkelerine tekstil ihracatı yaptığını söyledi.
Yatırımcıların ekonominin büyümesine katkı sağladığını vurgulayan Arslan, ”Bu yatırımcımız Avrupa’nın 10 ülkesine ihracat yapan ve yurt dışında 5 ülkede üretim yapan bir firmadır. Şu anda 130 işçi çalıştırıyor, nisan ayında çalıştırılacak işçi sayısı 400 olacak. Teşvik yasası bu açıdan çok önemli” dedi.
Sınır ticareti ve dış ticaretin de önemli olduğunun altını çizen Arslan, ”Ulaştırma sektöründe de önemli kazanımlar sağlanıyor. Çünkü en büyük tır filosu bizde ve aktif olarak büyüyor. Bunu tetikleyen unsurlar vardır. Bu unsurlar İran’ın bize yakın olması ve Dilucu Sınır Kapısı’nın olmasıdır” diye konuştu.

-”Kentte meyvecilik ön plana çıktı”-

Kentte son yıllarda meyveciliğin ön plana çıktığını bildiren Arslan, şunları kaydetti:
”Iğdır’da kiraz, vişne, şeftali, erik, elma ve kayısı gibi meyvelerin daha fazla yetiştirileceğini düşünüyorum. Kayısı bizim olmazsa olmazımızdır. 2012 yılında kayısı verimi yüksek olduğu için çevre illerin yanı sıra Rusya’ya da kayısı ihraç ettik. Toplam 16 bin ton kayısı ihracatımız oldu. Bu yıl ilk kez Rusya’ya ihraç ettik. Biz de Malatya gibi sanayi kayısısı yetiştirmek istiyoruz. Bununla ilgili üzerimize düşeni yapıp fidan dağıtımını yaparak, Iğdır’ın ileriki yıllarda sanayi ve kurutma kayısısı yaparak ön plana çıkmasını istiyoruz.”

 Kuru kayısının daha pahalı olduğuna dikkati çeken Arslan, ”Normal kayısının kilosu 1 liraya satılırken kuru kayısının kilosu 12 liraya kadar satılabiliyor. Bunun için Iğdır’ın arazi yapısını değerlendirip verim elde etmek istiyoruz” dedi.

 Kayısıyı kurutup işleyerek Avrupa’ya da ihraç edebileceklerini anlatan Arslan, şöyle devam etti:
”Oda olarak her gelen yatırımcıyı sahiplenip destek olacağız. Yatırımcılarımıza yer tahsisi bedelsizdir. Sürekli yanında durup işini kurana kadar da destek oluyoruz. 2008 yılında Iğdırlı iş adamlarımızın toplam ihracat tutarları 136 milyon dolardı. Son 4 yılda ihracatta düşüş yaşanıyor. Bu sorunlar olsa bile Iğdır ihracatta Doğu’nun bel kemiği konumunda yer alıyor. Şu anda bile 100 milyon dolara yakın bir ihracatımız var, amacımız bunu daha yükseğe çıkarmak.”

Bir Cevap Yazın