İklim Değişikliği 4 Hayati Ürünün Küresel Verimini Azaltacak

0
1039
İklim Değişikliği 4 Hayati Ürünün Küresel Verimini Azaltacak

Küresel ısınma ve tarım ile ilgili daha önce yapılmış 70 araştırmanın incelendiği önemli bilimsel bir rapora göre, iklim değişikliği buğday, pirinç ve mısır gibi önemli bitkiler üzerinde olumsuz bir etki yaratacak.

Bilim insanları, ürünlerin küresel ve yerel ölçekte iklim değişikliğinden kaynaklanan sıcaklık değişimlerine nasıl tepki vereceğini simüle ederken aynı zamanda önceki yıllara ait verim ve hava verilerinden suni alanların ısınma deneylerine kadar çeşitli yöntemler kullanarak önceki araştırmaları ve dataları analiz ettiler.

National Academy of Sciences bildiri kitabında yer alan rapora göre; Bütün bu yöntemler, iklim değişikliği (küresel ısınma) nedeniyle artan sıcaklıkların buğday, pirinç ve mısırın küresel verimi üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini gösteriyor.

Rapora göre, Küresel ortalama sıcaklığın her bir derece artışı, buğdayın ortalama küresel verimini % 6 oranında azaltacak.

Ayrıca iklim değişikliğii nedeniyle sıcaklık derecesinin artışına paralel olarak ısınma derecesi başına pirinç verimi %3,2, mısır ise % 7,4 oranında azaltılacak.

Soya fasulyesinin veriminde ise önemli sayılabilecek bir verim kaybı olmayacak.

Bu dört ürün, insanlığın hayatta kalmasında çok büyük rol oynamakta ve kalori alımının üçte ikisini karşılamaktadır.

Raporda ayrıca, sıcaklıkların değişmesi bazı yerlerde verimin yükselmesine de neden olacağını yazıyor.

Elbette bu çalışma boşuna yapılmış bir makaleden ibaret değil, makalenin vurgusu;

Gezegen genelindeki  verim için genel eğilim maalesef artış değil düşüş olduğu, sıcak iklime uyum sağlayacak tarımsal ürünler üzerinde yoğunlaşmanın ve giderek artan bir dünya nüfusunu beslemek için ciddi adımların atılmasının gerekli olduğunun sinyallerini veriyor.

İklim Değişikliği 4 Hayati Ürünün Küresel Verimini Azaltacak

Daha Fazla Bilgi İçin: Temperature increase reduces global yields of major crops in four independent estimates, Chuang Zhao, PNASDOI: 10.1073/pnas.1701762114 , http://www.pnas.org/content/early/2017/08/10/1701762114

Kaynak: Popüler Tarım

Bir Cevap Yazın