İklim zirvesi hakkında bilmeniz gereken 10 şey

2
862
İklim zirvesi hakkında bilmeniz gereken 10 şey

Dünyanın gözü kulağı, bu ay sonunda gerçekleştirilecek 2015 Paris İklim Zirvesi’nde. Torunlarımıza güzel bir dünya bırakabilmek için düzenlenen zirvenin hedefi, taraf ülkeleri bağlayacak yeni bir uluslararası sözleşmenin kabul edilmesi. İşte 10 soruda, Paris İklim Zirvesi’ni anlama rehberi…

1. Paris İklim Zirvesi nedir?
Zirvede dünyayı etkisi altına alan küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı yeni yol haritasının belirlenecek. BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 21.Taraflar Konferansı adıyla yapılacak zirve, bu alandaki en büyük uluslararası konferans.

2. Ne zaman yapılacak; kimler katılacak?
30 Kasım-11 Aralık 2015 arasında Paris’te gerçekleştirilecek zirveye, 195 ülke katılacak. Devlet başkanlarının da katılacağı organizasyona, 25 bini resmi delege olmak üzere 50 bine yakın katılımcı bekleniyor.

3. Zirvenin amacı nedir?
Yeryüzünün sıcaklığı, 1880 yılından 2012’ye kadar ortalama 0,85 santigrat derece arttı. Bu artışın nedeninin, sera gazı emisyonları olduğu bunun da insan faaliyetinden kaynaklandığı tespit edildi. Amaç, küresel ısınma artışını 2 santigrat derecenin altında tutabilmek.

4. Zirve neden önemli?
Zirve, devletlerin atmosfere saldığı sera gazlarının sınırlandırılması açısından önemli. Çünkü, sera gazı emisyonlarının, mevcut yükselişiyle, sıcaklık artışının 2060’ta 4 santigrat dereceye, 2100’de ise 6 santigrat dereceye çıkması öngörülüyor. Zirve, sıcaklık artışının önüne geçebilmek için atılacak adımlar açısından hayati önemde.

5. Zirvenin hedefi nedir?
Küresel ısınmanın 2 santigrat dereceyi aşması, ekosistemleri, insan ve canlı hayatını ciddi riskle karşı karşıya bırakıyor. Zirvenin hedefi, bu risklerin önüne geçilmesini sağlayacak yeni bir uluslararası sözleşmenin kabul edilmesi. Bu sözleşme, taraf tüm ülkeler için bağlayıcı olacak.

6. Yeni sözleşme ne zaman yürürlüğe girecek?
Yeni sözleşme, 2020’den sonra yürürlüğe girerek, Kyoto Protokolü’nün yerini alacak.

7. Önlem alınmazsa dünyayı neler bekliyor?
İklim değişikliği, dünyayı yöneliken en büyük tehditlerden. Kuraklık, seller, şiddetli kasırgaların sıklığı, deniz seviyelerinde yükselme, buzulların erimesi gibi sonuçları olacak. Bunlar da, hayvanlar ve ekosistemlerin yanı sıra insan topluluklarını da ciddi risk altında bırakıyor. Küçük adalar ve kıyı bölgelerinde büyük zararlara, ölüm ve yaralanmalara neden olabilecek. Şehirdeki nüfus ciddi hastalık tehditleriyle karşı karşıya kalacak, altyapı sistemleri zarar görebilecek. Yoksul kesimler için gıda temini ve güvenliği de riske girebilecek.

8. Türkiye’nin bugünkü durumu nedir?
Türkiye, 2010’da İklim Değişikliği Stratejisi’ni, 2011’de de Eylem Planı’nı oluşturdu. Türkiye’nin, 2012 yılı toplam sera gazı emisyonları yaklaşık 440 milyon ton karbondioksit olarak belirlendi. En büyük pay yüzde 70.2 ile enerji kaynaklı, yüzde 14.3 ile endüstriyel proses emisyonlara ait. 2012 yılı kişi başı emisyon miktarı 5.9 ton/kişi olarak hesaplandı. Bu rakam OECD ve AB’ye göre düşük.

9. Türkiye’nin hedefi nedir?
Türkiye, 2 derece hedefi için 2030 yılı yol haritasını belirledi. 2030’da yüzde 21’e varan sera gazı emisyon azaltımı yapabileceğini BM İklim Değişikliği Çevre Sözleşmesi’ne bildiren Türkiye, 2012-2030 arasında ise toplam 1 milyar 920 milyon ton sera gazı emisyonu önleyebilecek.

10. Zirvenin sivil toplum etkinlikleri neler?
Paris’in Le Bourget semtinde yapılacak konferans, 18 hektarlık bir alanda gerçekleştirilecek. Resmi toplantıların dışındaki alanlarda sivil toplum örgütleri, sergiler, konferanslar, eğitim atölyeleriyle görüşlerini paylaşacak. Zirvenin 5 Aralık’taki Eylem Günü’ne Leonardo di Caprio, Al Gore gibi isimler katılacak. Zirvede ulaşım, ilk kez elektrikli binek otomobillerle sağlanacak.

http://www.sabah.com.tr/

2 YORUMLAR

Bir Cevap Yazın